Mozaik

Alig 5 grammos hazánk legkisebb madara

Meglehetősen bizalmas, olykor méterekre megközelíti az embert.

A sárgafejű királyka a tüzesfejű királykával együtt a legkisebb hazánkban előforduló madárfaj. Tömege sokszor még az 5 grammot sem éri el – írja ismertetőjében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A picinyke állat rovarevő. Rövidtávú vonuló, de bizonyos populációk egész télen kitartanak a költőhelyükön. Az áttelelő példányok még a zord hónapok idején is pókokat és rovarmaradványokat fogyasztanak. Ennek oka, hogy finom, vékony csőrük nem alkalmas a magok felcsipegetésére, megtörésére. Ilyenkor a sűrű fenyvesekbe behúzódó rovarokat keresik meg. Kóborlásuk idején gyakran tűnnek fel városi környezetben is.

A sárgafejű királyka egész évben előfordul, de március-április és szeptember-október hónapokban gyakoribb.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Általában lucfenyvesekben él, ezért elterjedési területe is a lucosok vonalát követi. A síkvidékeket elkerüli, bár telepített alföldi lucerdőkben is megfigyelték már költését. Évente két fészekaljat nevel. Mivel az első költése sokáig elhúzódik, a tojó a fiókák egy hetes korától új fészek építésébe kezd, és megkezdi a második költést. Ekkor a hím veszi át az első fészekalj fiókáinak gondozását. Egy átlagos fészekalj 7-11 tojásból áll, melyeket a tojó mindig egymaga költ ki.

Címfotó: Sanja Šumanović/Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik