Életmód

18 507 madár kelt már ki a fürjészetben, de ilyen még soha

Tarajjal a fején bújt ki a tojásából egy fürj a Budai Fürjészetben, amire nemhogy a tenyészet négy éves története alatt egyszer sem volt példa, de országos szinten is szenzációnak számít.

Budai Attila Károly, a fürjészet tulajdonosa az esettel kapcsolatban megkérdezett egy neves szaktekintélyt, aki könyvet is írt már a fürjekről. Szerinte a madár vagy visszaütött az őseire akár 100-150 évre visszamenőleg, de génhiba is állhat a háttérben.

Az egyik partnerünk eddig dokumentáltan 17 ezer fürjet keltetett és még ilyet sosem látott. Mi 18 507 fürjnél járunk keltetésben, és ez volt az első ilyen. Tehát vagy 35 ezrenként van egy darab ilyen, vagy 18 500 után és akkor a kollégánál is hamarosan kibújik. Ezt nem tudja senki. Mivel öt éve fürjezünk és én még ilyet nem hallottam, a valóság az lehet, hogy 100 ezrenként van egy tarajos egyed

– magyarázta a Sokszínű Vidék megkeresésére.

A fürjekről

A legkisebb európai tyúkalakú, bár nem mondható ritkának, mégis ritkán kerül szem elé rejtőzködő életmódja miatt. Hangja azonban jellegzetes, gyakran hallatja, vonuláskor akár közparkokban, kertekben is hallható pitypalattyolása.

 

A fogolyhoz hasonlóan megsínylette a mezőgazdaság átalakulását. A nagy monokultúrák sem táplálékot, sem menedéket nem nyújtanak az apró tyúkfélének. A vegyszeres növényvédelem miatt mérgezések is előfordulnak.

 

A mediterrán vidékeken sok fürjet elejtenek, a helyi fürjspecialitások miatt, pedig a japán fürj könnyen, gazdaságosan tenyészthető háziállat, és szintén alkalmas lenne erre a célra. A fürj az egyetlen vonuló tyúkalakú, nálunk főleg április és október között tartózkodik, a telet Európa déli és Afrika északi részén tölti.

Az egyik ismert fürjes azt tanácsolta neki, hogy próbálja meg továbbtenyészteni és hozzon létre egy saját fürjkolóniát, amely akár a világon is egyedülálló lehet.

A különc madárnak terveznek nevet is adni, és még az is elképzelhető, hogy a Facebook-oldalon létrehoznak egy szavazást erről.

Tarajosnak hívom, de lehetne Frufru vagy Kicsi Punk is

– mondta.

A fürj most egyhetes, és nagyjából két hét múlva tudják megmondani 99 százalék biztonsággal, hogy tojó vagy kakas-e.

A tarajos szépség a család kedvence lett, és őt semmi pénzért nem adnák oda senkinek. Hétfőn este egy áramszünet miatt veszélybe került több társával az élete, de gazdái bevitték őt a korom sötét lakásba és gyertyával melegítették őt, így szerencsére megmenekült.

Budai Fürjészet

Budai Attila Károly vállalkozása hazánk első nagyüzemi fürjtenyészete. A férfi 2014-ben ismerkedett meg a fürjekkel mint mérnök-informatikus, tavaly pedig otthagyta az akkori munkahelyét, hogy csak a fürjekkel foglalkozhasson a felesésével.

28 műtéttel a hátam mögött egy 80 százalékos mozgássérült apuka vagyok, aki 2015-től rengeteg munkával ért el oda, hogy Magyarország legnagyobb és legtöbb engedéllyel rendelkező fürjese legyen. Mindezt önerőből, mindenféle támogatás nélkül sikerült elérnünk

– meséli.

Egy átlag fürjes évi 20-50 ezer tojást ad el többnyire feketén és engedély nélkül. Ők 13 engedéllyel dolgoznak és lassan elérik az évi egymillió értékesített fürjtojást.

Tojásvásárlás tudatosan: érdemes figyelni a jelölésekre
A hazai boltok polcain számtalan színű, méretű tojás kapható. Vásárláskor tudatosan figyelhetünk a jelölésekre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik