Mozaik

Gólyafészket foglalt el Mattyon egy bagolycsalád

A Duna-Dráva Nemzeti Park tette közzé ezt a különleges fotót, amin jól látszik, hogy egy elhagyott gólyafészekben talált otthonra egy erdei fülesbagoly (Asio otus). Ezek a madarak általában nem építenek maguknak fészket, hanem többnyire varjúk vagy szarkák elhagyott helyeire költöznek. Ha azonban nem találnak megfelelő fészket, alkalmi megoldásokat keresnek. Ezúttal a falu szélén egy évek óta lakatlan fehér gólya fészkében telepedett meg az erdei fülesbagoly.

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park

Madarász pályafutásom több évtizede alatt találtam már földön, rőzserakás alatt, kikorhadt, sekély faodúban fészkelő erdei fülesbaglyot. Időnként nagytestű madarak elhagyott fészkét is elfoglalják. Ilyen fészekfoglalást tapasztaltam az idén, Mattyon.

– számolt be az esetről a Duna-Dráva Nemzeti Parktól Facebook-oldalán Wágner László természetvédelmi őr.

Azt is megtudhattuk az őr beszámolójából, hogy a fészektől körülbelül 450 m-re, a legelőn, tavaly dolmányos varjú fészkét foglalta el egy másik bagoly pár. Ez is azt mutatja, hogy alkalmas fészkelőhely híján folyamodnak a baglyok ehhez a “kényszermegoldáshoz.”

A fehér gólya fészke nem a legmegfelelőbb fészkelőhely az erdei fülesbaglyok számára

Mivel semmi nem árnyékolja a fészket, nem a legjobb megoldást választotta a bagoly.

A cseperedő fiókák a tűző nap elől, még röpképességük elérése előtt, kiugrálnak a fészekből és a legtöbb esetben el is pusztulnak a több méteres zuhanástól, vagy kutyák, macskák fogják meg őket

– vélekedett a szakember.

Az erdei fülesbagoly fiókák röpképességük elérése előtt természetes fészkelőhelyen is kimásznak a fészekből, ekkor a fészek közelében, az ágakon várják a táplálékkal érkező szülőket. Időnként előfordul, hogy helyváltoztatás közben azonban lepottyannak a földre.

De mit tegyünk, ha földön ücsörgő bagoly fiókát találunk?

A legjobb megoldás az, ha visszahelyezik egy közeli fának a lelógó ágára, ahonnét a fióka saját erejéből feljebb mászik. A legritkább esetben fordul elő, hogy ismét földre pottyan. A nagyobb fiókák csőrük pattogtatásával, szárnyaik felemelésével igyekeznek nagyobbnak, erősebbnek látszani. Ez ne riasszon el senkit, nem olyan vadak, mint amilyennek mutatják magukat

– tanácsolja Wágner László.

Amennyiben nem boldogulnánk a fióka visszahelyezésével vagy látható sérülése van a fiókának, kérjük szakember segítségét!

Kiemelt kép: Pixabay

Kiderült, melyik Magyarország legbaglyosabb települése
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felméréséhez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik