Kertünk-Portánk

3 bagoly és 11 cica gazdája a Miskolci Egyetem tanára

Nagy barátságban élnek az állatok.

2016 februárjában bejárta a hazai sajtót egy Miskolcon élő maláj erdei bagoly története. Mint a Sokszínű Vidék is megírta, a Sophie névre keresztelt – akkor még lánynak hitt – madár olyan békésen éldegélt sok-sok macska társaságában, hogy már-már ő is cicának számított, mintha identitászavarral küzdene.

A Miskolci Egyetem  Egészségügyi Karán tanárként dolgozó Breznai Annamária egy kisállat-kiállításon látta meg a madarat, és miután tájékozódott, hogyan lehet tartani és gondozni egy baglyot – hazavitte, ahol az hat cica társaságában foglalhatta el új otthonát, nem mellesleg saját Facebook oldala is van a gazdinak köszönhetően. Azóta gyarapodott az állatállomány, de erről már Breznai Annamária mesélt.

2017-ben egy Közép- és Dél-Amerikában honos, a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szereplő “különlegességet”, egy pápaszemes baglyot kapott társul Sophie. A két madár gyorsan barátságot kötött, és Mr.Darcy, az új jövevény is a cicák társává vált. Az idő múlásával Sophie ivaréretté vált, párzásra utaló mozdulatai viszont megkérdőjelezték bennem, hogy egyáltalán tojó-e? Hosszadalmas utánajárást követően, egy genetikai vizsgálat kiderítette, hogy Sophie bizony hím.

Új nevet nem, de fajtabeli társat, egy tojót – aki a Lana névre hallgat – kapott maga mellé Sophie. A “kislányt” Hollandiában vásárolta a tanárnő, abban bízva, hogy egy idő után szerelem szövődik közöttük, és utódok is születnek. S hogy teljes legyen a történet, ajándékba is érkezett közben a portára egy szintén maláj erdei bagoly, szintén Hollandiából, de ő csak rövid ideig volt a népes állatsereglet tagja.

A negyedik, szintén maláj erdei baglyot ajándékba kaptam, de az kilógott a sorból, némileg agresszív volt, Mr. Darcyt terorrizálta, aki a stressz miatt tépkedte saját tollát. Gyakorlatilag az életét mentettem meg azáltal, hogy egy szintén baglyot tartó családhoz került, ahol lecsillapodott, és beilleszkedett abba a közösségbe. Szoktam is hangsúlyozni az eset kapcsán, hogy ezek a madarak olyanok, mint az óvodások: szelektálnak, s ha éppen úgy gondolják, hogy az adott helyzet számukra jó, akkor semmi baj velük.

Így ma már a két maláj erdei és a pápaszemes bagoly alkotja a triumvirátust, és él nagy barátságban a jelenleg 11 cicával, akik száma rövid időn belül gyarapodik. Az állatok békésen töltik napjaikat egymás társaságában, ha a madaraknak éppen úgy szottyan kedvük, szinte együtt dorombolnak a cicákkal. De mi lesz akkor, ha kis baglyok születnek?

Fiókaként ők biztosan nem kerülhetnének a cicusok közelébe. Nagyobb kérdés azonban, hogy képesek lesznek-e ezek a kézzel nevelt baglyok a szaporodásra. Sophiet és Lanát látva erősnek tűnik a szaporodási kényszer. Mivel az állatkertekben természetesen szaporodnak a baglyok, reményt látok arra, hogy ez nálam is megtörténik majd.

A baglyok egyébként óvatosan szálldogálnak a lakásban, röptükben szinte óvják a berendezést és a dísztárgyakat. Breznai Annamária a ház teraszán készített egy tágas 60 négyzetméteres röpdét, de a tapasztalatok szerint a madarak jobban szeretik az otthon melegét, ahol az ablakban üldögélve kémlelhetik a környéket.

Fotók: Facebook/Chats de Sophie

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik