Mozaik

Afrikában telel egy hazánkban is költő ritka bagolyfaj

Veszély esetén megdermednek, tollfülüket kihegyezik, és igyekeznek minél jobban beleolvadni a környezetükbe.

Magyarországon kis számban, de rendszeres fészkelő madár a füleskuvik, mely hazánkban a felhagyott gyümölcsösökben, szőlőben, telepített fenyvesekben, kertekben és parkokban költ. Odúlakó faj, előszeretettel foglalja el a szalakótáknak kihelyezett „D” típusú odúkat.

A füleskuvikról általában

Dél-Európában, a Közel-Kelet egyes részein és az egykori Szovjetunió területén át egészen Mongóliáig húzódik a füleskuvik költőterülete. Télen Afrikába, a Szahara és az Egyenlítő közötti területre költözik. Az utóbbi években csökkent az állománya. E bagolyfaj legfeljebb 12 évig él. Költöző madár. Napközben a fákon pihennek, sávozott tollruhájuk jól rejti őket az ágak között. Veszély esetén megdermednek, tollfülüket kihegyezik, és igyekeznek minél jobban beleolvadni a környezetükbe. A meleg és száraz élőhelyeket kedvelik. (Wikipedia)

A Felső-Kiskunságban az ide terepszezonban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei  a szalakóta odúk ellenőrzése során 4 esetben találtak füleskuvik költést, azaz a baglyok elfoglalták a más madárfajnak kihelyezett odúkat.

A füleskuvik az egyetlen nálunk költő és vonuló bagolyfaj. Hazánkba április második felében érkezik vissza, és szeptember elejére az állomány döntő többsége már el is vonul. Állományát 300-600 pár közé teszik a szakemberek.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik