Mozaik

Egy állatkerti gondozó elárulta a tíz legmeglepőbb dolgot, amit az állatokról tanult

Tudtad, hogy az emberek által ismert emlősfajok egyötöde denevér? Vagy hogy a kenguruk azért sétálnak olyan furán, mert képtelenek külön mozgatni a lábaikat? Többek közt ilyen érdekességekről számolt be a Colombusi Állatkert egyik dolgozója, aki mindig azon van, hogy a látogatók a lehető legjobban érezzék magukat a létesítményben.

Mint azt a Bored Pandának elmondta, munkája komoly elkötelezettséggel jár. Csak egy példa: minden alkalmazottnak tudnia kell az összes állat nevét és életkorát, amely a park területén ér. Ezzel együtt hozzátette, imádja, amit csinál, mert új dolgokat taníthat meg másoknak és minden nap egy új kihívás a számára.

A gondozóknak minden héten részt kell vennie egy tréningen is, hogy folyamatosan fejlesszék a tudásukat. Ezeken az órákon tanult meg olyan dolgokat az állatokról, amik a hétköznapi emberek számára is az újdonság erejével hatnak. Jöjjön is a tíz legmeglepőbb dolog, amit munkája során elsajátított.

Az igazság a mikulás rénszarvasairól

Thinkstock

A rénszarvas az egyetlen szarvasféle, amelynél a hím és a nőstény is agancsot növeszt. A hímek decemberben kezdik elhullajtani a sajátjukat, míg a nőstények csak tavasszal. Vagyis a mikulás összes rénszarvasa lány. Ezen a gyerekek mindig eltátják a szájukat.

Öntudatos elefántok

Thinkstock

Az elefántok azon kevés állat közé tartoznak, akik átmennek a tükörteszten. Azaz felismerik a tükörképüket, ellentétben mondjuk a kutyákkal és a macskákkal. Úgy tesztelik őket, hogy krétával rajzolnak a homlokukra, majd mikor belenéznek a tükörbe, az elefántok elkezdik vizsgálgatni a fejüket, ezzel utalva rá, hogy tudják, magukat látják. Rajtuk kívül erre a delfinek és furcsa módon a szarkák képesek.

A flamingók felépítése

Bored Panda

Az emberek gyakran hajlamosak azt hinni, hogy a flamingók térde rossz irányba hajlik. Ez nem igaz: amit a lábuk közepén látunk, az valójában nem is a térdük, hanem a bokájuk. A térdük feljebb van, és ugyanúgy hajlik, mint az embereké.

A közönséges hulmánok

Thinkstock

A kifejlett közönséges hulmánok ezüstös-szürkés színűek, ezzel szemben a kicsinyeik komplett narancssárgák.

Kengurubébik

Thinkstock

Egy kenguruanyának egyszerre három bébije lehet más és más stádiumokban: egy embrió a méhében, egy a zsebében, egy pedig már a földön szokja az életet. Mi ebben a különös? Az anya mindkét melle különböző tejet ad az utódok tápanyag-szükségletéhez igazítva.

Üvöltő és doromboló macskák

Thinkstock

A nagymacskákat többféle módon szokták csoportosítani, az egyik leghasznosabb az üvöltő (tigris, oroszlán) és doromboló (hiúz) macskák felosztás. A puma a legnagyobb testű doromboló macska, pedig a hangja egészen elképesztő. A gepárdé pedig olyan, mint egy alapjáraton menő robogó motorja.

A jegesmedvék szőrszíne

Thinkstock

A jegesmedvék szőre valójában nem fehér, hanem átlátszó. A bőrük pedig fekete.

A denevérek népessége

Thinkstock

Az ismert emlősfajok egyötöde denevér.

A furcsán mozgó kenguruk

Thinkstock

A kenguruk nem tudják egymástól függetlenül mozgatni a lábaikat, tehát szinkronban kell azokat használniuk, amikor a talajon vannak. Ellenben mikor úsznak, akkor már külön is megy nekik. Innentől nem is nehéz kitalálni, hogy miért ugrálnak inkább, hiszen így a legkönnyebb számukra az előrehaladás. A lábaikat egyébként mindig előretolják, és a farkukat harmadik lábként használva emelik a magasba magukat.

A legközelebbi rokonunk

Thinkstock

A bonobó a legközelebbi rokonunk, nem a csimpánz vagy a gorilla. Egyáltalán nem agresszívak és minden problémájukra a szex a megoldás. Azonos nemű társaikkal is létesítenek szexuális kapcsolatot, előjátékot is végeznek bármilyen korban. Ez egy érdekes területe az állatvilágnak.

Kiemelt kép: Thinkstock

Olvasói sztorik