Mozaik

Csak Hevesben több medve mozog jelenleg

Minden csoda három napig tart: a medveügy a párzási időszak végeztével csillapodni tűnik, ezzel együtt a tetemes állatok természetesen nem szívódtak fel az ország területéről, írja a heol.hu.

A lap utolért Gombkötő Pétert, a Bükki Nemzeti Park zoológiai szakreferensét, aki épp medvecserkészetről érkezett.

Még mindig sok lakossági bejelentés érkezik hozzánk, melyeket igyekszünk sorjában kivizsgálni, ám némelyik közülük egészen meglepő esetekről számol be, gyakran kellő alátámasztottság nélkül

– nyilatkozott a szakértő.

Az adatok bizonysága szerint több példány mozog jelenleg a Heves megye területén is, melyeket lábnyomok, elhullajtott szőrszálak, hulladék nyomán követnek. Van egy elektronikus térképük is, amelyről a már kivizsgált medveészlelések helye és ideje olvasható le.

Évtizedek óta kihaltnak hitt szőke medvét láttak az Altaj-hegyvidéken
A XX. század közepe óta úgy hiszik, hogy kihalt a faj.

Mint Gombkötő Péter fogalmazott, habár nincs rá bizonyítékuk, hogy hazánk területén szaporodnak, a faj példányai gyakran tévednek át Szlovákiából, és szinte biztos abban, hogy vannak határon átnyúló territóriumaik is.

Ugyanakkor a találkozások száma annyira elenyésző, hogy jelenlétük semmilyen veszélyt nem jelent. Előfordulhatnak persze balesetek – mutat rá –, ám ezeket rendszerint az ember nem megfelelő magatartása váltja ki.

Arról is beszélt, hogy a problémák elkerülése érdekében fontos összhangot találni a természetvédelem és gazdálkodók érdekei közt. Ez nem azt jelenti, hogy bárkinek is keblére kéne ölelnie a medvét, sokkal inkább, hogy járható utat kell keresni a károk megelőzésére.

Robi, a befogott majd később elengedett medve esetével kapcsolatban Gombkötő megjegyezte, több mint meglepő, hogy egy javakorabeli, tapasztalt nőstény nyakába veszi a világot, mert ez a viselkedés a fiatal hímekre jellemző, és az állat termete is inkább erre utalt, félrevezetve a szakembereket.

Kiemelt kép: Thinkstock

Olvasói sztorik