Mozaik

Kilövés helyett csapdát állítanak a lakott területen garázdálkodó medvéknek

Ennél környezetbarátabb, humánusabb módszer nincs.

A kilövésnél humánusabb módszert talált Erdélyben a székelyudvarhelyi Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület a problémás medvék kezelésére: Romániában egyedinek számító csapdát készített. Az elképzelés lényege, hogy elfogják a települések belterületein gondot okozó nagyvadakat, majd zajokkal stresszelik őket, hogy féljenek az embertől. Ezután vadászterületükön belül új helyre szállítják a medvét, és szabadon engedik – írta a Székelyhon.

A külföldön alkalmazott és jól bevált módszer lényege az is, hogy a medvék kapnak egy második esélyt, mielőtt az egyesület kilövési engedélyért folyamodna. Ennél környezetbarátabb, humánusabb módszer nincs. Így gátat szabhatunk a medvék belterületeken történő garázdálkodásának anélkül, hogy el kellene pusztítanunk a vadat

– mondta a portálnak Mărmureanu-Bíró Leonard, a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatója, a projekt ötletgazdája.

A csapda henger alakú, hiszen így nem tudja feszegetni a nagyvad, és kárt sem tud tenni magában. Színe fehér, hogy visszaverje a napfényt. A vadászok szellőzőlyukakat is fúrattak a bejáratra és a szemben lévő fémlapra is, hogy „járjon” bent a levegő.

Megoldás lehet.#szekelyhon #udvarhely #csapda #medve

Közzétette: Székelyhon – 2018. július 6., péntek

 

Azok a medvék, amelyek az emberek portáin garázdálkodnak, sokszor pedig vadleseket törnek fel, biztosan be fognak menni a csapdába, hiszen szokva vannak az élelemszerzés hasonló módozataival. A csapda előnye, hogy mobilis, vagyis egy kétkerekű utánfutóra van ráépítve, így a medvét a befogás után a vadászterület kevésbé lakott részére szállíthatják.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Facebook/Furu Károly

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik