Virágzó vidékünk

Jelenleg öt medve kóborolhat Magyarországon, de nőhet a számuk

Fel kell készülni arra, hogy a jövőben gyakrabban találkozhatunk a nagyvaddal.

Mint szerdán megírtuk, újra medve kóborolt az ország déli részébe, Csongrád megyébe. Ez is azt erősíti, hogy egyre több nagyvad lesz ebből a fajból Magyarországon, és úgy tűnik, visszatérhetnek a macik Miskolcra és környékére is – írta a Boon.

Ne nézzünk a szemébe, ha medvével találkozunk
Ha odajön hozzánk, feküdjünk hasra.

Másról sem szólnak a hírek már jó néhány hete, mint az országban kóborló medvékről. Először a valójában nőstény Robi járta be a fél országot, ő Nógrád megyétől egészen Csongrádig, Sándorfalváig vándorolt, ahol aztán elfogták, majd miután megerősödött, a szlovák határnál szabadon engedték.

Ennek ellenére úgy tűnik fel kell készülni arra, hogy a jövőben gyakrabban találkozhatunk medvével, a szakemberek szerint ugyanis mostantól ismét nagyobb számban lesznek jelen hazánkban

– mondta a portálnak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense.

A szakember azt is hangsúlyozta:

azt pontosan nem lehet megmondani, hogy hány medve élhet szabadon a hazánkban, de a bükki és a hortobágyi nemzeti parkok területén legalább négy-öt állat egészen bizonyosan él.

A medvék elképzelhető, hogy élelemszerzés miatt jöttek, más feltételezések szerint a párzás miatti aktivitás hajtja őket, de erről csak feltételezéseik vannak a szakembereknek.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik