Mozaik

Letépte jeladóját az ország kóborló medvéje

Az is megeshet, hogy újra hosszú útra indul.

Nincs már nyomkövető a 2018. június 13-án szlovák-magyar határ mellett elengedett medvén – tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Az állat megszabadult attól, azonban ettől függetlenül az elengedett medve nyomait figyelemmel kísérik a szakemberek és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai.

A medve feltehetően Somoskőújfalunál lépett be az országba, majd Füzesabonyban és Pétervásárán is levideózták. Kálon vasvillával is megkergették, később Abonyban és Kocséron látták, végül Csongrád megyében “fogták el”: az altatólövedékkel elkábított állat napokon át a Szegedi Vadaspark lakója volt.

Barnamedvék nyomaira bukkantak Magyarországon
Ismét medve van az Aggteleki Nemzeti Park környékén.

A Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságok szakemberei a vadasparkban azonosításra alkalmas eszközökkel látták el a kóborló ragadozót. Ezek közül az egyik eszköz egy nyomkövető nyakörv volt, melyet az állatorvosi vizsgálatokat követően a nemzeti park szakértői helyeztek fel a medve nyakára, s amelynek a célja az volt, hogy időről időre információkat küldjön a medve mozgásáról, és ha az újra lakott települések közelébe érne, akkor azonnal közbe tudjanak lépni.

Az eldobott jeladótól függetlenül a természetvédelmi őrök továbbra is folyamatosan figyelik a medvék felbukkanásait és igyekeznek nyomon követni a mozgásukat, viselkedésüket vadkamerákkal és egyéb eszközökkel. Szin János erdélyi medvepásztor szerint nagy az esélye annak, hogy a medve újra hosszú barangolásba kezdjen Magyarországon.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik