Virágzó vidékünk

Barnamedvék nyomaira bukkantak Magyarországon

Ismét medve van az Aggteleki Nemzeti Park környékén.

Az utóbbi időszakban több alkalommal kerültek elő barna medve (Ursus actos) esetleges jelenlétére utaló gyanús nyomok az Aggteleki Nemzeti Park térségében, de ezekből akkor nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy valóban medvétől származnak – közölte honlapján a park. 

Néhány nappal korábban azonban jelzést kaptak, hogy Kánó településhatárában medvenyomokat láttak. Az ANPI munkatársai átvizsgálták az érintett terültet, és sikerült több egyértelmű nyomot találni, és rögzíteni.

A nyomok alapján 2 példány,  – egy anyamedve és egy bocs – járja a vidéket.

A barna medve az utóbbi években egyre gyakrabban tűnik fel az északi határ környékén hazánkban, ezért mindenképp érdemes egy kicsit többet tudni róluk.

A fajról

Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben találhatók meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben így például az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-paradicsomban is amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal is és egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel. Így barnamedve hazai előfordulása bár érdekes, de nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban. Az ANP térségéből csak néhány szórvány adat van az utóbbi évtizedekből, és ezek magányos kóborló példányokra utalnak.

A mostanihoz hasonló -anyamedve és bocs- észlelés ismereteik szerint egy alkalommal volt Jósvafő-Aggtelek-Égerszög térségében, még 2008-ban. Akkor több mint egy hónapig voltak jelen az állatok a területen.

A barnamedve a gyakorlatban tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy gímszarvas  méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig vackában tölti.

Fotó: Thinkstock

Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.

A barna medvékre nem jellemző a területtartó viselkedés, az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Alapvetően magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál többen is összegyűlhetnek. A szaporodási időszakukra jellemző hogy a május-júniusi párzást követően a bocsok 350-500 gramm körüli súllyal január-februárban jönnek a világra. Az első 3-4 hónap után hagyják el a vackukat, de kezdetben nem tesznek meg nagy távolságokat, ezért nem kizárható hogy a most itt észlelt bocs már a Szlovák-karszt vagy akár az Aggteleki Nemzeti Park területén született.

Ilyenkor ősszel “töltik fel” tartalékaikat, és zokon vehetik, ha megzavarják őket táplálkozás közben. A bocsát vezető anyamedve, a táplálékféltésen túl, agresszíven léphet fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberekre is).

Ezért az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kéri, hogy kirándulás, túrázás során a területre látogatók a kijelölt turista utakat használják és tartsák be a látogatási szabályokat.

Elképesztő videót rögzített egy férfi a grizzly medvecsaláddal való találkozásáról
Ilyen higgadtan nem túl sokan reagáltak volna a találkozáskor.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik