Életmód

Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék

Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.

A vadkárok témájában szerveztek szakmai kerekasztalt a múlt hét végén Csíkszeredában, ahol a szakemberek elsősorban a medvék által okozott problémákról cseréltek eszmét.

Medvék elől menekültek a turisták Nógrádban
Két fenevad késztette futásra a házaspárt.

Nagyon elszaporodtak az egyébként védett állatnak számító medvék Erdélyben, elsősorban Kovászna és Hargita megyében – írta tudósításában a Székelyhon, megemlítve a tanácskozáson elhangzott számokat. Ezek szerint:

ha minden így marad, akkor öt év múlva 10 ezernél is több medve lesz az országban, tíz év múlva pedig 14 ezer.

A legnagyobb állatsűrűséggel rendelkező vadászterület Tusnádfürdőnél található, de sok a medve Felcsíkon és Udvarhelyszéken is – írta a portál. Ezért sem véletlen, hogy a tanácskozáson Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere kisebb vitát robbantott ki azzal a kijelentésével, miszerint ő a statisztikák helyett inkább arra lenne kíváncsi, ki a felelős azért, hogy a fürdőváros utcáin szabadon sétálhatnak a medvék.

2017 nyarának elején megtízszereződött a medve okozta konfliktusok és károk száma a tavalyihoz képest – hangzott el a fórumon.

Medvetámadások júliusban

Július 6-án Zetelaka és Zeteváralja között egy erdei úton gombázóra támadt a medve, július 8-án pedig Csíkmadaras környékén két pásztor látta kárát a találkozásnak. Július 14-én a Maros megyei Gyulakuta határában – ahol 30 éve nem volt medvetámadás – egy 70 éves gazdát sebesített meg a kukoricásból előbújó állat, míg július 15-én egy 17 éves fiatal juhászra támadt a vad a Retyezát-hegységben. A megtámadott emberek mindegyike súlyos sérülésekkel került kórházba.

Mivel a medvék mindenevők, a falusi gazdaságoktól sem riadnak el. A vadállat július 8-án egy bögözi portán a tyúkokat tépte szét, július 12-én Gyergyóremetén  tehenet marcangolt szét, július 12-én Páva közelében juhot és malacot ölt, míg július 14-én egy csíkzsögödi családnál a tyúkokat tizedelte meg.

Ami pedig nem jó hír: a tízéves időtartamot lefedő adatok szerint augusztusban történik a legtöbb medvetámadás Erdélyben.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik