Virágzó vidékünk

Megmentett medvék érkeztek Veresegyházra

Aran és Mimo már élvezi a szabadabb életet.

Két, Spanyolországból mentett európai barnamedve, egy hím és egy nőstény érkezett kedden a veresegyházi Medveotthonba.

Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a 20 év körüli állatoknak szomorú sorsuk volt: Aran és Mimo nagyon rossz körülmények között éltek. Egyikük egy cirkuszból, a másikuk egy állatkertből került szűk kifutójába, és egyfajta turistalátványosságként szolgáltak, nem gondoskodtak róluk szakszerűen.

medve1

Szilágyi István felidézte, hogy a katalán hatóságok, a spanyol állatvédők és a Fehérkereszt Állatvédő Liga összefogásának köszönhetően már második alkalommal érkeznek medvék Veresegyházra, ahol az ott lévő többi 30 medvével laknak majd együtt a karantént követően.

Az öt uniós országot átszelő, mintegy 2500 kilométeres utat megállás nélkül tették meg speciális körülmények között, szakemberek kíséretében – mondta Szilágyi István, aki szerint a maga nemében páratlan, hogy ekkora távolságon utaztatnak fokozottan védett húsevő nagyragadozókat. Az állatok szállításának költsége 8 millió forint volt, amit a katalán hatóságok álltak.

medve4

Az állatvédő liga elnöke kitért arra is, hogy nagyon jó volt az együttműködés a magyar hatóságokkal, ami hozzájárult a sikeres mentéshez. Megjegyezte, hogy a tervek szerint további medvék érkezhetnek Spanyolországból.

Aran és Mimo jól viselték az utazást. Egyelőre egy hónapig karanténba kerülnek, ami azt jelenti, hogy egy privát kifutóban egyelőre messziről ismerkedhetnek a többi medvével.

Fotók: Facebook/Medveotthon Veresegyház

A medvék mentése videón:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik