Mozaik

Eltűntek a barna medvék a nógrádi erdőkből

Nem tudni pontosan, hányan voltak, és azt sem, rejtőzködik-e még maci az északi országrészben?

Tavaly „medvelázban” égett a környék, amikor Salgótarján közelében lelőttek egy barna medvét, és medvenyomokat is találtak a városhoz közeli erdőkben.

A napokban híre ment, hogy a nagyragadozó áttette tartózkodási helyét a Börzsönybe, mert a nógrádi megyeszékhely környékén semmi jel nem mutat ottlétére. Valóban tovább kalandoznak az állatok, egyáltalán kell-e tartani medvetámadástól? Ezt kérdeztük Molnár Lászlótól, a Nógrád Megyei Vadászkamara elnökétől.

Nincs információ arról, hogy medvék lennének a Börzsönyben, sőt azt mondhatom, hogy Nógrád megyei vadászterületeken sehol sincs nyoma jelenleg a barna medve jelenlétének – közölte a szakember. – Az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a hozzánk elbarangolt állat vagy állatok visszavonultak oda, ahonnan jöttek – a Tátrába.

Emlékezetes, hogy Salgótarján határában 2014 májusában lőttek le egy barna medvét. A vadászt és társait azóta elítélték, de a medve esetleges jelenlétére folyamatosan figyelmeztetik a lakosságot. Egyes erdőrészeken még mindig megtalálhatók a medveveszélyt jelző táblák.

A medve nem feltétlenül támad emberre, de ha igen, akkor az veszélyes, akár végzetes kaland is lehet. A legutóbbi, a magyar-szlovák határhoz legközelebbi medvetámadást tavaly március 2-án regisztrálták. Ekkor a szlovákiai Tópatak (Banský Studenec) község közelében, az erdőben támadt a medve egy túrázóra. Az állat a kezén harapta meg a férfit, majd feldöntötte, és a hátán is megharapta, de az áldozat túlélte a támadást.

barnamedve3
Fotó: Wikimedia Commons

Idén maci-ügyben egy érdekes hír látott napvilágot az északi országrészben: jeladóval ellátott barna medvét követtek nyomon a tudósok, aki Magyarországig kalandozott. Iwo, az 5 éves hím maci a Tátrából indulva összesen 380 kilométert tett meg, amikor május 3-án az Aggteleki Nemzeti Park területén, Rudabánya térségében először észlelték.  A nagyvad a Lengyelország délkeleti sarkában fekvő Besszádok hegyeiből indult vándorútra. Ez a hely ma is a barna medvék természetes élőhelyének számít.

Bár a medve a nógrádi erdőket nem kereste fel, így is nagyjából egy hetet töltött Magyarországon, majd visszafordult.

Miért vándorolnak?

A barna medvék terjeszkedésének egyik oka a több mint 10 000 hektár erdő pusztulásával járó tátrai természeti katasztrófa. A medvék ma főleg hegyvidékeken élnek, mert az ember terjeszkedése oda szorította őket. A domborzat iránt nincs különösebb igényük, viszont az erdős élőhelyekhez ragaszkodnak. Magyarország jelenleg az elterjedési terület peremén található. Hogy pontosan hányan vannak, nem tudni biztosan, mert a valamilyen módon bizonyított előfordulások mellett lehetnek olyan példányok is, amelyek észrevétlenek maradnak. Így hát is megeshet, hogy mégis él barnamedve a nógrádi erdőségekben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik