Életmód

Boldogan él medvepásztorként az egykor sikeres vállalkozó

A Hargita bércein találta meg a világ legjobb munkáját.

Szin János medvepásztor élete nyitott könyv az érdeklődők előtt. A szentesi származású férfi életének legfontosabb történéseit, sikereit és küzdelmeit Facebook profilján osztja meg a világgal. Tönkrement vállalkozásai és egy súlyos betegség után talpon maradt, de medvepásztorként megtalálta a boldogságát. Felemelő történet a medvepásztor életéről.

Ilyen volt az igazi luxus

Az ezredfordulót követő néhány évig Szin János sikeres vállalkozó volt. Mesés otthonából nem hiányzott a fedett úszómedence, a konditerem és egy földalatti lőtér is volt házában. Volt olyan év, amikor három luxusautót vásárolt. Imádott vadászni, ehhez a hobbijához nagyon drága, képzett vadászkutyákat vett Belgiumból és Angliából. A világ számos egzotikus országában vadászott, de azt is megtehette, hogy Mexikóban szilveszterezik. 100 hektáros farmján lovakat tartott, olyan életet élt, amiről álmodni sem mert korábban. Aztán elérkezett 2002.

Álltam az ablak előtt és tartottam a kezemben a leletet, melyen agydaganatot diagnosztizáltak nálam. 34 éves voltam, nagyon élni akartam. Tudtam, hogy agydaganatom van, de nem tudtam, hogy mennyi van hátra az életemből. Alkudoztam a jó Istennel, kértem, hogy gyógyítson meg, odaadom az összes vagyonom az egészségemért, csak még láthassam felnőni a gyerekeimet. Amolyan átlagos hívő voltam akkoriban, olyan, aki csak akkor fordul az Úrhoz, amikor bajban van

– írta őszinte vallomásában.

Az üzlet megkötetett

Szin Jánost megműtötték, a daganat jóindulatú volt. Néhány évig még szednie kellett gyógyszereket, de ma már egyet sem szed. Az orvos életviteli javaslatában azt mondta neki, hogy mászhat hegyet, de az ne a K2 legyen, és indulhat maratoni futóversenyen is, de ne akarja megnyerni.

Megkaptam az Úrtól, amit kértem. A műtét után pár évvel elvesztettem a vagyonomat. Kérésemnek megfelelően az üzlet megkötetett: az egész vagyonom az egészségemért…

– fogalmazott.

Szin János jó hat-hét éve készített egy listát azokról a dolgokról, melyeket meg kívánt valósítani, mert pontosan meg akarta tervezni a jövőjét. Fél éven át hetente egyszer-kétszer meglátogatott egy pszichológust, hogy segítsen ebben. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy ráébredjen: az életnek a szépsége az, hogy nem tudjuk, mi történik holnap.

A beszélgetések segítettek megérteni, hogy egy évben csak két nap van, amikor nem tehetünk semmit azért, hogy jobb életünk legyen: a tegnap és a holnap

– emlékezett.

Hogyan lesz valaki medvepásztor?

A medvepásztori munka lehetősége Böjte Csaba ferences rendi szerzetes ötlete nyomán született meg. Csaba testvér – aki alapítványa keretében több ezer nehézsorsú gyermeket nevel Erdélyben – úgy gondolta, hogy jót tennének ezek a lesek a tusnádfürdői gyermekotthonban lakó gyermekeknek és a székely embereknek is: hadd lássák, nem muszáj külföldre menni dolgozni, a szülőföldjüknek is vannak természeti értékei, szépségei, amit a világ minden részéről ide látogató turisták ámulattal csodálnak. A szerzetes Máté Bence világhírű természetfotóssal – aki a világ több országában épített leseket, Magyarországon például madásrlest – osztotta meg elképzelését, akinek megtetszett az ötlet, és elfogadta a felkérést.

A betegségből felépülve, a tönkrement vállalkozások, a tekintélyes vagyon elúszása után évekkel később a világhírű természetfotós – akit 20 éves ismeretség fűz Szin Jánoshoz – kereste meg a szentesi férfit az Erdélyben létrehozandó medvelesek helyszínének kiválasztására, kivitelezésére és működtetésére, melyre ő igent mondott.

Kiköltöztem Tusnádfürdőre, és Csaba testvér gyermekotthonában laktam az első félévben. A munka abból áll, hogy meg kellett keresnem a környéken a fotós lesek létesítéséhez a legjobb helyszíneket. Hónapokig csak az erdőt jártam. Miután megtaláltam a helyszíneket, elkezdtük építeni az első lest. Miután felépült, két hónapig minden délutánt a lesben töltöttem, hogy megfigyeljem a medvék mozgását. A Szent Anna-tó közelében Bálványostól néhány kilométerre lakom a hegy tetején, mindentől távol

– írta Szin János.

2017-ben elkészült az első les. Mikor a medvepásztor szinte minden medvét “név szerint” ismert, és biztos volt abban, hogy minden nap megjelennek, megnyitották a lest a turisták számára. Azóta túrákat vezet, medvét mutat az érdeklődőknek. Akkor is elmegy a nagy népszerűségnek örvendő leshez, ha esetleg nincs vendég.

Boldogság mindenek előtt

Sok dolog átértékelődött számomra. A pénz már nem játszik akkora szerepet az életemben. Az vitathatatlan, hogy a boldogsághoz szükség van egy minimális pénzre, de az vitatható, hogy hányadik helyen kell említeni a fontossági sorrendben? Számomra az egészség volt az első helyen, mindaddig, amíg Csaba testvérrel erről beszélgettem. Ő azt mondta, szerinte a boldogság a legfontosabb. Mesélt nekem egy nagyon boldog emberről, aki évek óta tolókocsiban ül. Boldogság, egészség, család, barátok, szeretet – mind-mind megelőzi a vagyont. Nincs az a pénz, amiért odaadnám ezeket

– vallja a medvepásztor.

A napokban volt pszichológusa írt neki, azt kérdezve, lenne-e kedve megmutatni az életét ott kint a hegyekben olyan embereknek, akik éppen nem találják a kiutat a taposómalomból? Akiknek megvan mindenük, közben pedig boldogtalanok, feszültek és kiégettek. Mert páciensből bőven akad! A válasz és a hogyanja nem született meg, ám annyi bizonyos, hogy Szin Jánosnak lenne mit mondania. Az egykori gazdag és sikeres üzletember mesebeli helyen él, azt csinálja, amiről gyermekkoromban álmodott. Bár vagyona nincs, boldog és egészséges medvepásztor Erdélyben, a Hargita bércein, immáron a családdal együtt. Ő ezt röviden így foglalja össze:

Imádom Erdélyt, imádok a medvék között élni, imádom, amit csinálok. Úgy érzem, hogy enyém a világ legjobb munkája.

Aki Erdélyben jár, annak kiváló programot kínál a medveles. Részletes információk a medveles.hu oldalon találhatók.

Fotók: Facebook/Szin János medvepásztor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik