Mozaik

Díjat nyert Máté Bence a National Geographic pályázatán

Díjat nyert Máté Bence a National Geographic pályázatán

Több mint tizenegyezer kép közül választották ki a nyerteseket a National Geographic természetfotós pályázatán, az eredményeket pedig kedden közölték a szervezők.

A legjobbak közé bekerült egy magyar fényképész felvétele is: Máté Bence a Csongrád megyei Pusztaszernél készített fotójával a harmadik lett a vadvilág kategóriájában.

Két szürke gém harcol egymással, miközben egy rétisas a tájat figyeli

– olvasható a kép leírásában.

National Geographic/Máté Bence

A szürke gém a Magyar Madártani Egyesület honlapja szerint a legelterjedtebb gémféle hazánkban, amely jól alkalmazkodik akár az emberi környezethez is. Leggyakoribb a nagy folyók mentén, költési idő után azonban minden vizes élőhelyen előfordul, sokszor még szántókon és gyepeken is megfigyelhető. A védelemnek és a jelentősebb vizes élőhelyek rekonstrukcióinak köszönhetően állománya növekszik.

A rétisas a legnagyobb európai sas. Kontinensünk állománya élőhelyeinek elvesztése és a mérgezések miatt a ’70-es években kritikus pontot ért el. Hazai populációja azóta folyamatosan nő. A rétisas a zavarásra és a környezet állapotára érzékeny faj, védelme ezért a magyar természetvédelem kiemelt feladata. A hazai párok egész évben a fészek környékén tartózkodnak, a fiatalok pedig kóborolnak. Évente 500-700 rétisas érkezik hozzánk a Baltikumból a tél folyamán, ezek áttelelését a madarak etetésével segíthetjük.

Máté Bencéről

MTI Fotó: Ujvári Sándor

A BBC világverseny történetének legeredményesebb fotósa. Az egyetlen ember, akit az év ifjú természetfotósának és az év természetfotósának is megválasztották a világon, illetve egy időben a verseny minden ranglistáját vezeti.

 

A Spectrum csatornán sugárzott háromrészes sorozatból, a láthatatlan madárfotós néven ismeri a közönség. Számos eredménye mellett nemzetközi hírnevezet a széles körben elterjedt különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével szerzett magának.

 

Hitvallása a jó természetfotóról:

Egy jó természetfotó technikailag tökéletes, újszerű, megismételhetetlen, és hitelesen tükrözi a mondanivalóját. Élőlények fotózásánál azok a fotós által okozott ingerekre saját, szabad akaratukból reagálnak. A photoshopos utómunka csak arra hivatott, hogy a fotó minél élethűbben adhassa vissza a valóságot.

A fődíjas

A nagydíjat a szingapúri Jayaprakash Joghee Bojan vitte el. A képén egy orangután szel át egy folyót az indonéziai Tanjung Puting Nemzeti Parkban.

A férfi napokat töltött el az állatok fotózásával a folyó mentén, és ez idő alatt kitapasztalta, hogy a hím orangután hogyan megy át az egyik partról a másikra. Ez egy olyan szokatlan viselkedés a majomfajtától, amit korábban csak keveseknek adatott megfigyelni.

Bojan egy teljes napot és éjszakát töltött el a folyó mellett arra várva, hogy az orangután akcióba lendüljön, mígnem reggel megérkezett és néhány perc alatt átment a víz másik oldalára. Ahogy közeledett hozzá az állat, a fotós úgy döntött, kiszáll a hajójából, nehogy megzavarja őt. A krokodiloknak is otthont adó folyóból készítette a győztes felvételt, amin az orangután egy fa mögül kukucskál ki, hogy megnézze, az ólálkodó ember még mindig figyeli-e őt.

National Geographic/Jayaprakash Joghee Bojan

Őszintén szólva megvakulsz, ha ilyesmivel találod szemben magad. Elkapod a pillanatot, de nem is tudod, mi történik körülötted. Nem érzel fájdalmat, nem érzed a szúnyogok csípését, nem érzed a hideget, mert csak arra tudsz gondolni, hogy mi történik a szemed előtt

– magyarázta Bojan.

A fődíjas fotót a National Geographic magazin következő számában közlik majd, a nyertes pedig tízezer dolláros jutalmat vehet át érte.

Az összes többi díjazottat ide kattintva tekinthető meg.

Kihirdették 2017 legjobb madárfotóit - és nem találjuk a szavakat
És megint bebizonyosodott: csodálatos világban élünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik