Életmód

Titkos doppingszeréről mesélt a szerzetes

Ebbe a kalandba mindenki dobja be magát.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, a közelmúltban Szigetszentmiklóson mutatott be szentmisét, ezt követően készített vele interjút a blogstar.hu.

A szerzetes – aki 2015-ben megkapta a Magyar Szabadságért díjat – legújabb könyve nemrégiben jelent meg, melyben a zarándoklatokról, az ember Istenhez és önmagához való viszonyát járta körbe.

A beszélgetésben Böjte Csaba elmondta a szeretetről vallott nézeteit.

A szeretet az egy nagy kaland – fogalmazott –.  Valakire rámosolyogni, megfogni a kezét, vagy egyenesen megkérni a kezét, családot alapítani, gyereket vállalni – ezek mind veszélyes dolgok. De ez az élet sava-borsa, ezek nélkül nem sok értelme van annak, hogy megszülettünk. Mindenkit csak biztatni tudok arra, hogy ebbe a kalandba dobja bele magát, és bizalommal szeretettel élje a mindennapjait.

Csaba testvér – ahogyan sokan szólítják – titkos doppingszeréről is mesélt, melyet soha senki nem tud kimutatni. Szerinte a gyerek a legjobb orvosság mindenre. Ebéd előtt egy kicsit az ember feldobja a levegőbe, és a kicsi elkezd harsányan nevetni, átöleli a nyakunkat, ad egy nagy puszit, ez annyit segít, hogy tíz évvel tovább élünk.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Ha adnának egy nagy receptes könyvet, hogy írjak orvosságot az embereknek, akkor az állna a papíron, hogy minden család merjen gyermeket befogadni – mondta. – Amikor gyerek születik, akkor minden megváltozik, hiszem, hogy erre a csodaszerre mindenkinek szüksége van.

Böjte Csaba gyermekekhez fűződő viszonyát egy korábbi könyve is megmutatja. A gyerekek neveléséről írott gondolataiban arról írt, hogy merjünk napfény lenni, mert ha a kis virágmag tőlünk fényt kap, akkor nemcsak kibújik a Földből, hanem virágba is borul.

Dévai Szent Ferenc Alapítvány

Az alapítványt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes hozta létre. A gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben embertelen körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása. Böjte Csaba és munkatársai áldozatos munkájának köszönhetően mára már több mint 2500 gyermek nevelkedik az intézmény valamely otthonában, megmenekülve a mérhetetlen nyomor jelentette kilátástalan sorstól.

Címfotó: MTI – Rosta Tibor

Olvasói sztorik