Mozaik

Évtizedek óta kihaltnak hitt szőke medvét láttak az Altaj-hegyvidéken

A XX. század közepétől kihaltként tartják számon a Sailugem medvét, de feltehetően a faj egyik példányát fotózták le turisták az oroszországi Altaj-hegyvidéken néhány héttel ezelőtt.

A rendkívüli eseményről a Kaichi Travel utazási iroda számolt be a honlapján.

Mint írták, június elején egy túrázó csoporttal látták meg a vadon élő medvét, de ez nem egy szokványos egyed volt, hanem olyan, mint egy szellem.

Kaichi Travel

Amikor megérkeztünk egy laposabb sziklához, 60-70 méterrel alattunk egy nagy, szőrös állat lábát fedeztük fel. Nem sokkal később megmutatta magát, és legnagyobb meglepetésünkre egy szőke és csodálatos Sailugem medve volt

– írták.

A helyiek hosszú ideje próbálják bizonygatni szőrszálakkal, lábnyomokkal és felvételekkel, hogy a medvefaj nem halt ki, de ilyen tiszta képek korábban sosem készültek róla.

Kaichi Travel

Dr. Genrikh Sobamsky orosz zoológus volt az egyik utolsó a múlt században, akinek sikerült dokumentálnia a medve létezését. Ő egyelőre még nem foglalt állást az ügyben, de más szakértők szkeptikusak.

Egyesek szerint a megörökített medve inkább egy veszélyeztetett fajhoz tartozik, ami Kazahsztán déli részén őshonos.

A következő időszakban tanulmányozni fogják a medvét, hogy meghatározzák, valóban a kihaltnak hitt Sailugem medvéről van-e szó.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik