Mozaik

Két új madárfajt fedeztek fel a Wakatobi-szigeteken

A színpompás madarak csupán Wakatobi és Wangi-wangi szigetén élnek.

Két új madárfajt fedeztek fel Indonéziában, mindkettő a pápaszemesmadár-félék családjába tartozik, írja a National Geographic.

A Wakatobi-szigetek az indonéziai Celebesz partjaitól délre helyezkednek el, a területen korábban már számos endemikus madárfajt és alfajt azonosítottak be a kutatók. A pápaszemesmadár-félék gyümölcsöket, rovarokat és virágokat egyaránt fogyasztanak, ezáltal gyorsan képesek meghódítani a lehetséges élőhelyeket.

A pápaszemes madarak különös nevüket a szemük körüli fehér gyűrű után kapták. A kis testű madarak gyorsan képesek elfoglalni hatalmas földrajzi területeket, jelenleg ismert 96 fajuk közül 73 szigeteken él.

Egy helyi kutatócsoport a pápaszemesmadarak genetikai leszármazását vizsgálta, a DNS-vizsgálatok mellett a madarak külsejét és énekét is elemezték.

Két új endemikus madárfajt azonosítottak be a tudósok. A Wakatobi-szigeteken élő a wakatobi pápaszemesmadár nevet kapta, míg a másik faj a wangi-wangi pápaszemesmadár, a szigetcsoport legészakibb tagján, Wangi-wangi szigetén él.

A wakatobi pápaszemesmadarat már 1903-ban önálló fajként írták le, később a zöld pápaszemesmadár alfajává minősítették vissza. A genetikai és alaktani mérések most viszont egyértelművé tették, hogy elkülönült fajról van szó.

A ritka kis wangi-wangi pápaszemes madár egészen kis területen kénytelen megtalálni élőhelyét, hiszen a sziget mindössze 155 négyzetkilométeres, ráadásul erősen leromlott állapotú.

A most felfedezett endemikus fajoknak köszönhetően remélhetőleg hamarosan sikerül majd a Wakatobi-szigetek területét védetté nyilvánítani.

90 éve kihaltnak hitt kúszókengurut fotóztak a dzsungelben
1928-ban egy biológus bizonyította a faj létezését, azóta senki nem látta őket.

Kiemelt kép: TRINITY COLLEGE DUBLIN / NICOLA MARPLES, DAVID KELLY

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik