Virágzó vidékünk
Head on view of hunting red kite (Milvus Milvus) with wings spread looking directly at the camera as it swoops to collect prey

Ritka ragadozó madár bukkant fel Szeghalom térségében

A Körös-Maros Nemzeti Park területén legutóbb négy évvel ezelőtt, 2013/14 telén láttak vörös kányát.
Korábban a témában:

Ritka vendéget, egy vörös kányát figyeltek meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Szeghalom térségében, a megyehatár közelében – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Vörös kánya

A vörös kánya Európában mindenekelőtt Közép-Európában, Franciaországban és Spanyolországban fordul elő. Száma erősen csökkent, vagy teljesen ki is pusztult Dél-Európa egyes területein. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség listáján, mint mérsékelten veszélyeztetett. Európában biztos állományúként van nyilvántartva. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 000 forint.

Magyarországon mindössze néhány pár vörös kánya költ, elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Duna mentén, a téli időszakban azonban felbukkan egy-egy kóborló példány.

Close-up of red kite with open beak
Fotó: Thinkstock

A Körös-Maros Nemzeti Park területén legutóbb négy évvel ezelőtt, 2013/14 telén láttak vörös kányát. Akkor Dévaványa térségében, most pedig Szeghalom határában sikerült megfigyelni ezt a ritka ragadozó madarat. Egy gyepterület felett repült, minden bizonnyal kisemlősökre vadászott.
Jellegzetes villás farkáról, feketés-barnás-vöröses színéről és ettől eltérő, világosabb színű fejéről könnyen beazonosítható.

A madár valószínűleg mostanában érkezett ide, mivel a januári, országos ragadozómadár-számláláskor a Körös-Maros Nemzeti Park területén egyetlen vörös kányát sem találtak.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.