Virágzó vidékünk

Ritka ragadozó madár bukkant fel Szeghalom térségében

A Körös-Maros Nemzeti Park területén legutóbb négy évvel ezelőtt, 2013/14 telén láttak vörös kányát.

Ritka vendéget, egy vörös kányát figyeltek meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Szeghalom térségében, a megyehatár közelében – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Vörös kánya

A vörös kánya Európában mindenekelőtt Közép-Európában, Franciaországban és Spanyolországban fordul elő. Száma erősen csökkent, vagy teljesen ki is pusztult Dél-Európa egyes területein. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség listáján, mint mérsékelten veszélyeztetett. Európában biztos állományúként van nyilvántartva. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 000 forint.

Magyarországon mindössze néhány pár vörös kánya költ, elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Duna mentén, a téli időszakban azonban felbukkan egy-egy kóborló példány.

Fotó: Thinkstock

A Körös-Maros Nemzeti Park területén legutóbb négy évvel ezelőtt, 2013/14 telén láttak vörös kányát. Akkor Dévaványa térségében, most pedig Szeghalom határában sikerült megfigyelni ezt a ritka ragadozó madarat. Egy gyepterület felett repült, minden bizonnyal kisemlősökre vadászott.
Jellegzetes villás farkáról, feketés-barnás-vöröses színéről és ettől eltérő, világosabb színű fejéről könnyen beazonosítható.

A madár valószínűleg mostanában érkezett ide, mivel a januári, országos ragadozómadár-számláláskor a Körös-Maros Nemzeti Park területén egyetlen vörös kányát sem találtak.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik