Mozaik

14 egerészölyvet ütött agyon az áram a Zagyva-völgyben

Ilyenkor sok ragadozó madár tűnik fel a környéken.

Áramütésben elpusztult madarakat találtak ez év novemberében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai a Zagyva-völgyben, a Pásztó és Hatvan közé eső szakaszon – írta a nool.hu.

Papp Ferenc, az MME Nógrád megyei elnöke a portálnak elmondta: egy egerészölyvet Pásztó és Mátraszőlős között talált, teteme a Természettudományi Múzeumba került. Később, a Zagyva-völgy Pásztótól délre eső szakaszán tett terepbejárás során egy középfeszültségű villanyvezeték mellett húzódó lucernás környékén tizenhárom egerészölyv és egy szarka teteme került elő.

2012-ben az év madara volt

Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozómadarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott „sasok” általában ennek a fajnak a képviselői. Ráadásul az egerészölyvek kifejezetten szeretnek is a forgalmas utak, autópályák mellett ücsörögni, hogy a kezelt (legeltetett, kaszált) gyepfelületek nyújtotta könnyebb zsákmányszerzési lehetőséget kihasználják. Az egerészölyv néhány tízezer példányra tehető hazai állománya állandó, amely télen feldúsul a hozzánk északról érkező példányoknak köszönhetően, ezt számos gyűrűzött példány megkerülése is bizonyítja. Az egerészölyv hazánkban 1933 óta élvez lelövési tilalmat, 1954 óta törvény által védett, természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2012-ben az év madarává választotta az egerészölyvet.

A Zagyva-völgyének lucernatábláin novemberben tömegesen jelennek meg az egerészölyvek, de szürke gémek, nagy kócsagok, hollók, telelő vörös vércsék, északról érkező gatyás ölyvek, nagy őrgébicsek is felbukkannak.

Több tucat daru pusztult el a kiskunsági ködben
Felhívást adott ki a Kiskunsági Nemzeti Park.

Papp Ferenc arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni a madárpusztulás megelőzésére, hozzátette: az áramszolgáltatókkal országos szinten együttműködik a természetvédelmi szervezet, a középfeszültségű vezetékeket pedig egyre több helyen szigetelik a szakemberek.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik