Életmód

Hazahozná Törökországból áramütést szenvedett nevelt gólyáját a dömösi madármentő

A hatóságok kezében van a döntés joga.

A dömösi Márton András és családja évekkel ezelőtt átengedte az otthonát a madaraknak. Önerőből, a családi kassza terhére, szabadidőt és pénzt nem sajnálva vadmadár-mentőközpontot működtetnek a házban és a kertjükben.

A fehér gólyák különös figyelmet kapnak Mártonéknál, hiszen többségükben néhány napos korukban megmentett fiókákról van szó. Köztük volt Zokni, a kézből etetett madár is, akinek tragédiája – 2017 nyarán áramütés végzett a vele – országos visszhangot kapott.

A madárvédő által 2015-ben magához vett, és felnevelt, Elek névre keresztelt fehér gólya sajnos szintén a figyelem középpontjába került a napokban. Október elején kapta a dömösi madárvédő a hírt, miszerint a meggyűrűzött madarat – ezért is tudták beazonosítani – Törökországban áramütés érte. Zoknival ellentétben szerencsére a baleset nem volt halálos, ám Elek állapotáról rossz hírek érkeztek.

Amióta hír jött Elekről – aki egyike annak az 5 gólyagyerekemnek, akit kézzel neveltem fel, akit a kezemben melengettem, akit tanítottam tücsköt, sáskát fogni, akit sikerrel útjára engedtem, akinek szüleje voltam, akiért azóta is szülőként aggódom – tudom, mennem kell érte. Mennem kell, látnom kell, meg kell simogatnom, hogy tudja, ott vagyok vele, hogy bármi áron segítek neki. Mert a lelkünk örökre összenőtt – írta Facebook-bejegyzésében Márton András.

A közösségi portálon szervezett gyűjtésnek köszönhetően szinte pillanatok alatt összegyűlt az Isztambulba szóló repülőjegy ára, így október 9-én a magyar madárvédő megérkezett Törökországba, ahol barátja, a helyi madármentés elismert szakembere, Fikret Can várta. Elek és András nagy találkozására október 11-én került sor, amikor röntgenre vitték a sérült magyar gólyát. Az első látvány túl sok bizakodásra nem adott okot: a madarat szeptember elején érhette az áramütés, s egészen a megtalálásáig – október 3-ig – heteken át a földön bujkálva, táplálkozva élhette túl sérüléseit.

A sérült Elek

A vizsgálatokat követően október 12-én írt a tényekről Márton András:

A mai napon több dolog tisztázódott. Az egyik, hogy Elek már soha nem lesz rendesen röpképes.  A sérülése szárnysérülése hetekkel ezelőtti. A hosszú idő nem tett jót a sebnek, az áramütés okozta többszörös törés elkezdett összeforrni, de rosszul. Megműtésére Prof. Serhat Őszoy, az Isztambuli Egyetem Állatorvosi Karának tanára vállalkozott. A beavatkozásra jövő héten kerül sor, ezáltal talán van 30% esély, hogy megmarad Elek szárnya, de repülni már se így, se úgy nem fog.

Elek jövőjét illetően két lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy Törökországban marad, és az Isztambuli Egyetem Vadállat Mentőhelyének 15 x 8 méteres szépen elkészített, de teljes élet leélésére alkalmatlan röpdéjében él tovább 20-30 hasonszőrű társával. A másik lehetőség, hogy Márton András visszahozza Magyarországra Eleket, ahol a számára ismerős, dömösi környezetben, félig szabadon élhet, sőt fészkelhet és akár fiókái is lehetnének.

Márton András számára nem kérdéses, hogy melyik a felelős és etikus megoldás: Eleknek haza kell jönnie!

Eleket Fikret Can tötök madármentő tartja a kezében a vizsgálat előtt

Elvárom – s kérem minden értő és érző honfitársam támogatását –, hogy minden érintett magyar hivatal es szakhatóság – szakminisztérium, kormányhivatal természetvédelmi főosztálya, Nébih – tegyen meg mindent, hogy a hazahozatalhoz szükséges okmányok mielőbb elkészüljenek, a hazahozatalt mindenben támogassák, a hazahozatalhoz minden segítséget megadjanak! Elek egy magyar gólya, itt született, itt nevelkedett, Magyarország szégyene lenne sorsára hagyni!

Amennyiben a jövő héten megműtik Eleket, rá 2 hétre legkésőbb szállítható állapotban lesz. Addigra kell elintézni minden hivatalos dolgot, melyben a török és a magyar hatóságoké a főszerep. Márton András azt szeretné, ha Elek hazahozatalával emberiességből és együttműködésből a két ország illetékesei példát mutatnának Európának és a világnak.

Mi szorítunk azért, hogy a Budapesten a repülőgépről leszálló madárvédő és Elek közös fotója bejárja majd a világsajtót.

Fotók: Facebook/Márton András

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik