Mozaik

Kenderes határában bukkant fel egy közel 20 éves fekete gólya

Jelenleg ez a madár a legidősebb a gyűrűs példányok közül Európában.

Augusztus közepén egy 1998-ban jelölt cseh gyűrűs fekete gólyát figyelt meg Kenderes határában a Telekhalmi-halastavakon Monoki Ákos és Kiss Ádám – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hivatalos weboldalán.

A fekete gólya

A fekete gólya hosszútávú vonuló. A fölszálló meleg légáramlatokat kihasználva, termikelve vonul. Az európai állomány két fő vonulási útvonalat használ: a keleti, Törökországon és Izraelen át vezető, valamint a nyugati, a Pireneusokon és Gibraltáron át vezető útvonalat. A magyarországi állomány legnagyobb része fészkelőterületét augusztus közepe és szeptember vége között hagyja el. A tavaszi vonulás februártól áprilisig tart. A vonulásról rendelkezésünkre álló információt legnagyobbrészt színes gyűrűs leolvasásokból és műholdas követés eredményeiből ismerjük.

A madarat fióka korában Frantisek Pojer gyűrűzte meg, és azóta csak egy alkalommal került szem elé: 2013-ban Csehországban. Jelenleg ez a legidősebb gyűrűs fekete gólya a hazai madárgyűrűzési adatbankban, és most az EURING (European Union for Bird Ringing) adatbank korrekord-listáján is átveszi a vezetést.

A korrekorder fekete gólya – Fotó: MME, Monoki Ákos

A hazai madárgyűrűzési adatbázisban a másik „matuzsálem korú” fekete gólyát, Tóbiást 1999-ben gyűrűzte meg Gemencben Kalocsa Béla. A madár 2013 óta egy bekamerázott fészekben költ.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik