Mozaik

Végleg kirepülnek a gemenci fekete gólya fiókák

Nemsokára végleg elhagyják a családi fészket Tóbiás és Sára fiókái.

A három kamasz fekete gólya közül a legbátrabb 2017. július 10-én repült ki először a fészekből testvérei legnagyobb csodálatára. Azóta mindhárman kirepülnek, de még vissza-visszatérnek a fészekbe, hiszen a tojó egyre ritkábban, de még eteti őket.

Lenyűgöző természetfilm készült a gemenci árterek élővilágáról
A másfél perces előzetes láttán nem kérdés, hogy sikerre ítéltetett.

A Gemenc Zrt. webkamerás élő közvetítésén keresztül még néhány napig megfigyelhető a kifejlett példányokétól eltérően még sárga csőrű, fiatal fekete gólyák önállósodása.

Idén is rekordgyorsasággal (2017. 02. 26.  – 08:55) érkezett Magyarországra, a Gemenci erdőbe Afrikából Tóbiás, a hím fekete gólya. A Gemenc Zrt. szakemberei az észlelés után elindították a folyamatosan üzemelő webkamerákat, hogy bárki nyomon követhesse interneten ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét. Sára, a tojó bő egy héttel később landolt a gemenci fészekben. Bár nem gyűrűzött madár, de a több éves megfigyelések alapján a szakemberek valószínűsítik, hogy minden évben ő Tóbiás párja.

Fotó: Wikimedia Commons

A legtöbb fekete gólya a Gemencben él

Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű fekete gólya állománya. A Gemenc Zrt. fontosnak tartja, hogy korszerű technológiát vegyen igénybe mindennapi munkája során, valamint kötelességének érzi a természetvédelmen alapuló szemléletformálást is. Az Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi munkájában jelentős gyakorlati segítséget nyújt a webkamerával dokumentált fekete gólyapár megfigyelése.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik