Mozaik
Tiszapüspöki, 2017. június 23.
Feketególya-fiókák (Ciconia nigra) Tiszapüspöki térségében 2017. június 23-án. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai és civil segítõik idén tizenhat fokozottan védett feketególya-fiókát gyûrûznek meg a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzetben.
MTI Fotó: Bugány János

16 fekete gólya fiókát gyűrűznek meg a Tisza környékén

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 06. 25. 11:09

A félénk állatokból kevés fészkel Magyarországon.
Korábban a témában:

Magyarországon – a Hanságban, az Őrségben és a Szigetközben, a Felső-Tisza vidékén a folyók körüli erdőkben – a szakemberek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel.

Lenyűgöző természetfilm készült a gemenci árterek élővilágáról
A másfél perces előzetes láttán nem kérdés, hogy sikerre ítéltetett.

Az egyetlen bekamerázott fekete gólya fészek Gemencben található, és itt él a jelenleg egyetlen műholdas jeladóval ellátott madár, Zoltán is.

Fekete gólya

Az ember jelenlétét nem kedvelő, nyugodt környezetet igénylő madaraknál a fészek elfoglalása és a fiókák kikelése között 30-40 napos a kotlási időszak. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

A júniusi országos gólyagyűrűzés keretében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai és civil segítőik idén tizenhat fokozottan védett fekete gólya fiókát gyűrűznek meg a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzetben.

Tiszapüspöki, 2017. június 23.
Monoki Ákos tájegységvezetõ (j3) feketególya-fiókákat (Ciconia nigra) gyûrûz munkatársaival és segítõivel Tiszapüspöki térségében 2017. június 23-án. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai és civil segítõik idén tizenhat fokozottan védett feketególya-fiókát gyûrûznek meg a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzetben.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI – Bugány János
Tiszapüspöki, 2017. június 23.
Gyûrûzésre váró feketególya-fiókák (Ciconia nigra) Tiszapüspöki térségében 2017. június 23-án. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai és civil segítõik idén tizenhat fokozottan védett feketególya-fiókát gyûrûznek meg a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzetben.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI – Bugány János

A felvételek a hét végi, Tiszapüspöki határában végzett gólyagyűrűzésen készültek.

Kiemelt kép: MTI – Bugány János

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.