Mozaik

16 fekete gólya fiókát gyűrűznek meg a Tisza környékén

A félénk állatokból kevés fészkel Magyarországon.

Magyarországon – a Hanságban, az Őrségben és a Szigetközben, a Felső-Tisza vidékén a folyók körüli erdőkben – a szakemberek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel.

Lenyűgöző természetfilm készült a gemenci árterek élővilágáról
A másfél perces előzetes láttán nem kérdés, hogy sikerre ítéltetett.

Az egyetlen bekamerázott fekete gólya fészek Gemencben található, és itt él a jelenleg egyetlen műholdas jeladóval ellátott madár, Zoltán is.

Fekete gólya

Az ember jelenlétét nem kedvelő, nyugodt környezetet igénylő madaraknál a fészek elfoglalása és a fiókák kikelése között 30-40 napos a kotlási időszak. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

A júniusi országos gólyagyűrűzés keretében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai és civil segítőik idén tizenhat fokozottan védett fekete gólya fiókát gyűrűznek meg a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzetben.

Fotó: MTI – Bugány János
Fotó: MTI – Bugány János

A felvételek a hét végi, Tiszapüspöki határában végzett gólyagyűrűzésen készültek.

Kiemelt kép: MTI – Bugány János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik