Virágzó vidékünk

“Nagyfiúk” lettek a bekamerázott fészekben született fekete gólya fiókák

Olyan tüneményesek, hogy nem lehet betelni velük.

A gemenci erdő sűrűjében található hazánk egyetlen bekamerázott fekete gólya fészke, melybe Tóbiás, a hím 2017. február 26-án érkezett meg teleléséből. Párja, a Sára névre keresztelt tojó – aki valószínűleg minden évben Tóbiás párja – március 2-án landolt a fészekben. Hogy milyen hosszú utat tettek meg külön-külön, azt senki sem tudja, hiszen nem jeladósak. A gólyapár 2011-ben rakott fészket a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, a Keselyűsben, ahol 2013-ban bekamerázták költőhelyüket.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

Idén az első tojás március 23-án került a fészekbe, a negyediket 5 nap múlva láthattuk meg. Sára és Tóbiás egymást váltva ültek a tojásokon. Április 26-án – a hazánkban bekamerázott összes gólyafészek közül elsőként – délelőtt kikelt az első fióka, délután a második is előbújt a tojásból. A harmadik 28-án, a negyedik tesó május elsején csatlakozott a társasághoz.

Május 4-én Tóbiás kiválasztotta a legkisebb fiókát, és elvitte a fészekből. Hasonló eset történt 2015-ben is. Akkor is, most is az időjárási körülmények romlása, hirtelen lehűlés előzte meg ezt a viselkedést.

A bekamerázott fészek élő közvetítését a Gemenc Zrt. weboldalára kattintva követheted, de alább is bekukkanthatsz a természet e piciny csodájába, a fiókák életébe, akik születésük óta sokat fejlődtek, igazi “nagyfiúk” lettek – bár nemük nem ismert -, de kirepülésükre még várni kell. Természetesen arról is igyekszünk beszámolni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik