Mozaik

Megmérgeztek egy teljes sascsaládot az Alföldön

Ilyen mértékű sasmérgezésre 2006 óta nem volt példa.
Korábban a témában:

Sok sasmérgezés történt az elmúlt 15 évben Magyarországon, de egy egész sascsalád megmérgezésére 2006 óta  nem volt példa.

Egy teljes parlagi sas-család esett a mérgezés áldozatául, áll a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának sajtóközleményében. Az okozott természetvédelmi kár 4 millió forint.

Augusztus 17-én, Békés-megyében, lakossági bejelentés alapján értesült a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálata a ragadozómadarak pusztulásáról. A helyszínre érkező őr két kifejlett parlagi sas teteme mellett megtalálta a nemrég kirepült két fiókát is, így a teljes család áldozatul esett a mérgezésnek. 

Az egyik szülőről egyedi ornitológiai gyűrűje alapján kiderült, hogy innen 150 km-re, még fiókaként gyűrűzték meg Heves megyében 2016-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai.

Ilyen pusztulást csak mérgezés tud okozni, így a tetthely és a közeli területek átvizsgálását már a rendőrség és az MME Méreg- és Tetemkereső Kutyás Egysége végezte. Több, a mérgezéshez kipreparált galamb csalétket és a mérgezés miatt elpusztult szarkát is találtak a közelben. Mivel a csalétkeket a sasfészek közvetlen közelében helyezték ki, ezért az sem kizárható, hogy az elkövetők szándékosan vették célba a sascsaládot.

Fotó: Wikimedia Commons/Sumeet Moghe

A tetemeket vizsgálatra a NÉBIH laboratóriumába szállították és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A felelőtlen elkövetők leggyakrabban rókákat és varjúféléket akarnak megmérgezni az apróvadak vagy a háziállatok védelme érdekében, tettük következményeivel pedig nem számolnak. A védett fajok elpusztításával olyan természetkárosítást követnek el, amelyet a törvény is büntet, ráadásul ember is áldozatául eshet a felelőtlen cselekedetnek.

A parlagi sasokat is érintő természetvédelmi problémára a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (BirdLife International) is felfigyelt, ezért a faj bekerült abba a nagyszabású nemzetközi adománygyűjtő kampányba, ahol hét kiemelt fajjal együtt mutatják be az évi 25 millió madarat érintő illegális madármészárlások problémáját.

Kiemelt kép: Kovács András/Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Méreg végzett az 500 ezer forint értékű madarakkal
Védett és értékes madárpár pusztult el.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.