Mozaik

Megmérgeztek egy teljes sascsaládot az Alföldön

Ilyen mértékű sasmérgezésre 2006 óta nem volt példa.

Sok sasmérgezés történt az elmúlt 15 évben Magyarországon, de egy egész sascsalád megmérgezésére 2006 óta  nem volt példa.

Egy teljes parlagi sas-család esett a mérgezés áldozatául, áll a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának sajtóközleményében. Az okozott természetvédelmi kár 4 millió forint.

Augusztus 17-én, Békés-megyében, lakossági bejelentés alapján értesült a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálata a ragadozómadarak pusztulásáról. A helyszínre érkező őr két kifejlett parlagi sas teteme mellett megtalálta a nemrég kirepült két fiókát is, így a teljes család áldozatul esett a mérgezésnek. 

Az egyik szülőről egyedi ornitológiai gyűrűje alapján kiderült, hogy innen 150 km-re, még fiókaként gyűrűzték meg Heves megyében 2016-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai.

Ilyen pusztulást csak mérgezés tud okozni, így a tetthely és a közeli területek átvizsgálását már a rendőrség és az MME Méreg- és Tetemkereső Kutyás Egysége végezte. Több, a mérgezéshez kipreparált galamb csalétket és a mérgezés miatt elpusztult szarkát is találtak a közelben. Mivel a csalétkeket a sasfészek közvetlen közelében helyezték ki, ezért az sem kizárható, hogy az elkövetők szándékosan vették célba a sascsaládot.

Fotó: Wikimedia Commons/Sumeet Moghe

A tetemeket vizsgálatra a NÉBIH laboratóriumába szállították és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A felelőtlen elkövetők leggyakrabban rókákat és varjúféléket akarnak megmérgezni az apróvadak vagy a háziállatok védelme érdekében, tettük következményeivel pedig nem számolnak. A védett fajok elpusztításával olyan természetkárosítást követnek el, amelyet a törvény is büntet, ráadásul ember is áldozatául eshet a felelőtlen cselekedetnek.

A parlagi sasokat is érintő természetvédelmi problémára a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (BirdLife International) is felfigyelt, ezért a faj bekerült abba a nagyszabású nemzetközi adománygyűjtő kampányba, ahol hét kiemelt fajjal együtt mutatják be az évi 25 millió madarat érintő illegális madármészárlások problémáját.

Kiemelt kép: Kovács András/Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Méreg végzett az 500 ezer forint értékű madarakkal
Védett és értékes madárpár pusztult el.
Olvasói sztorik