Mozaik

Anna Magyarország első jeladós barna kányája

A madár jelenleg Horvátországban jár.

Hála a szakemberek sok évtizedes tapasztalatának, és a névtelen támogatók segítségének, újabb ragadozó madár mozgása figyelhető meg. Ezúttal egy barna kánya kapott műholdas jeladót – olvasható az MME oldalán.

Egyre többen vannak az Alföldön telelő ragadozó madarak
Az északi országokból érkezett madarakkal a hideg hónapokban alaposan felduzzad az állomány.

Nem véletlen, hogy a szakemberek a nehézségek ellenére felnőtt egyedre szerelik a jeladót. A fiatal, frissen kirepült madarak halandósági aránya rendkívül magas, ha rájuk kerülne a jeladó, annak adatai nagy eséllyel elvesznének magával a drága megfigyelő eszközzel együtt. Ezzel szemben ha a jeladók felnőtt, túlélési rutinnal rendelkező példányokra kerülnek, akkor azok jó eséllyel éveken át tudnak mozgási, vonulási adataikkal hozzájárulni a faj megismeréséhez és védelméhez.

A legújabb megfigyelt madár Anna, a tojó barna kánya. A madarat 2019. július 26-án sikerült befogni és műholdadóval felszerelni Érsekcsanád közelében. Nevét az aznapi névnap alapján kapta. Ő az első jeladós barna kánya.

A befogás után három hétig tartózkodott Érsekcsanád térségében, majd augusztus 19-én indult el déli irányba. Augusztus 25-e óta Horvátországban, Eszéktől kissé délre tartózkodik.

Fotó: MME

Tavaly hasonló körülmények között lett jeladóval felszerelve Mária, a darázsölyv, a madár a megfigyelések szerint már Afrikában repül.

Fotó: MME

Anna útja nyomon követhető ide kattintva.

Legkisebb „ragadozó” madarunk, a nagy őrgébics
Bár rendszertanilag az énekesmadarak közé tartoznak, mégis ragadozó madárként viselkednek.

Kiemelt kép: MME/Bolvári Adrienn

Olvasói sztorik