Mozaik

Egyre többen vannak az Alföldön telelő ragadozó madarak

Az északi országokból érkezett madarakkal a hideg hónapokban alaposan felduzzad az állomány.

Hetek óta folyamatosan érkeznek az északi országokból a Körös-Maros Nemzeti Park területére azok a ragadozó madarak, amelyek az Alföldön töltik a telet – olvasható a nemzeti park weboldalán.

kékes rétihéják első példányai már október elején megjelentek. Őket október végén a gatyás ölyvek és a kis sólymok követték. Ezek a fajok hazánktól északra költenek, nálunk csak a hideg hónapokat töltik.

Gatyás ölyv
Gatyás ölyv

A rétisasok viszont szép számban költenek is nálunk, télen pedig a balti államokból és Lengyelországból érkező példányaik jelentősen felduzzasztják az itteni állományt.

Kis sólyom

A kis sólymok csak egyesével láthatók, mert minden madár külön vadászterületet tart fenn magának, a gatyás ölyveknél viszont előfordul, hogy 2-3 példány is osztozik egy-egy pockokban gazdag vadászterületen. A kis sólymoknak rendkívül éles a szemük, akár 4-500 méterről is felfedezik a pusztában mozgó kistestű madarakat, és szédületes sebességgel csapnak le rájuk.

Kis sólyom
Kis sólyom

Rétisas

A rétisasok jellemzően a vizes területek közelében telelnek, ahol a récék, vadludak jelentős számban találhatók a kemény fagyok beálltáig. A Biharugrai-halastavakon 20-30, esetenként akár 50 rétisas is összejöhet. Előszeretettel fogyasztják a lehalászások után visszamaradt iszapból a döghalakat és az élő halakat is. Nemcsak a saját maguk által zsákmányolt táplálékot eszik meg, hanem a frissen elhullott állatok tetemét is elfogyasztják.

Rétisas
Rétisas

Kékes rétihéja

A kékes rétihéják is egyesével vadásznak, de viszonylag közel egymáshoz, mert nem féltik úgy a területüket, mint a gatyásölyv és a kis sólyom. Jellegzetes imbolygó repüléssel a talaj fölött vadásznak és kis rágcsálókat, főleg mezei pockokat fognak. Nappal külön-külön vadásznak, az éjszakákat viszont csoportosan, együtt töltik a mocsárréteken, nádasokban.

Kapcsolódó cikk: Rendőrnő engedte szabadon a meggyógyult vércsét

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!