Mozaik

Megérkezett Afrikába jeladós darázsölyvünk, Mária

Lehet, hogy meg sem áll Kamerunig.

Szeptember 4-én a Gibraltári-szorost átrepülve megérkezett Afrikába az a darázsölyv, amelyet Baja mellett láttak el műholdas jeladóval augusztus 9-én – számolt be weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

A Máriának elnevezett tojó darázsölyv a második ilyen nyomkövetővel felszerelt darázsölyv az országban. Az első darázsölyvre 2014-ben került jeladó a Fertő-Hanság Nemzeti Pak Igazgatóság megbízásából, Lipót térségében. Az a hím példány is Gibraltár felé vonult, majd Északnyugat-Kamerunban telelt.

Darázsölyv

A darázsölyv igen különleges táplálkozású, talajba ásott üregekben élő darazsak és méhek lárváira specializálódott. Ezeket hosszú, tyúkszerű karmaival kaparja ki a földből, miközben a fészküket védő rovarok támadásától a szem és a csőr közelében lévő apró, pikkelyszerű tollak védik.

Mária a jeladó felhelyezését követően napokig Baja környékén maradt, majd egy Mecsekbe tett kiruccanás után augusztus 21-én megkezdte útját telelőhelye felé.  Kérdés volt, Mária melyik útvonalat választja Afrika felé: a Boszporusz felé indul keletre, vagy Szicília és Málta érintésével vág keresztül a Földközi-tengeren, esetleg a Gibraltárnál kel át. A tojó ez utóbbi útvonalat választotta, és két napja már Marokkóból adott jelet.

A madár útját

IDE KATTINTVA

folyamatosan figyelemmel kísérhetik az érdeklődők.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Rainer Altenkamp

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik