Mozaik

1822. május 21-ig senki nem tudta, hová tűnnek a madarak télen

Korábban a témában:

Az európai madarászok számára egészen a XIX. századig hatalmas rejtély volt, mi történik a gólyákkal télen, írja az Atlas Obscura.

Arisztotelész görög tudós és filozófus azt hitte, hogy a gólyák más madásrfajokkal egyetemben hibernálják magukat talán a tenger mélyén. Fennmaradt írások szerint évezredekkel ezelőtt meg voltak győződve róla, hogy a fecskék csapatostul gyűlnek össze a mocsarakban, hogy tömegükkel maguk alá hajtsák a nádat a vízben, hogy így merüljenek alá és téli álmot aludjanak.

Sőt, egy 1703-ban készült röpirat azzal érvelt, hogy a madarak télen a Holdra repülnek.

Végül 1822. május 21-én találtak egy kevésbé földöntúli bizonyítékot arra, hová tűnnek a gólyák a hideg évszakokban.

Aznap a németországi Mecklenburg városától nem messze ejtettek el egy fehér gólyát, amelynek nyakából egy 80 centiméter hosszúságú közép-afrikai nyíl állt ki. A madár képes volt úgy átszelni két kontinenset, hogy sérült volt, a tudósoknak pedig ez segített rájönni, valójában honnan is érkezett, a fegyvert ugyanis ismerték.

Wikipedia

A lenyilazott gólyát kitömték, ma a Rostocki Egyetem zoológiai gyűjteményében tekinthető meg. Ráadásul nincs egyedül: az utóbbi két évszázadban 25 hasonló esetet regisztráltak a madarászok.

Elindult telelőhelyére az ország legismertebb gólyája
Párja és öt fiókájuk és megkezdte a vonulást.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.