Mozaik

1822. május 21-ig senki nem tudta, hová tűnnek a madarak télen

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 08. 20. 09:23

Korábban a témában:

Az európai madarászok számára egészen a XIX. századig hatalmas rejtély volt, mi történik a gólyákkal télen, írja az Atlas Obscura.

Arisztotelész görög tudós és filozófus azt hitte, hogy a gólyák más madásrfajokkal egyetemben hibernálják magukat talán a tenger mélyén. Fennmaradt írások szerint évezredekkel ezelőtt meg voltak győződve róla, hogy a fecskék csapatostul gyűlnek össze a mocsarakban, hogy tömegükkel maguk alá hajtsák a nádat a vízben, hogy így merüljenek alá és téli álmot aludjanak.

Sőt, egy 1703-ban készült röpirat azzal érvelt, hogy a madarak télen a Holdra repülnek.

Végül 1822. május 21-én találtak egy kevésbé földöntúli bizonyítékot arra, hová tűnnek a gólyák a hideg évszakokban.

Aznap a németországi Mecklenburg városától nem messze ejtettek el egy fehér gólyát, amelynek nyakából egy 80 centiméter hosszúságú közép-afrikai nyíl állt ki. A madár képes volt úgy átszelni két kontinenset, hogy sérült volt, a tudósoknak pedig ez segített rájönni, valójában honnan is érkezett, a fegyvert ugyanis ismerték.

Wikipedia

A lenyilazott gólyát kitömték, ma a Rostocki Egyetem zoológiai gyűjteményében tekinthető meg. Ráadásul nincs egyedül: az utóbbi két évszázadban 25 hasonló esetet regisztráltak a madarászok.

Csitár, 2017. március 4.
A Báró nevû fehér gólya (Ciconia ciconia) a Nógrád megyei Csitár határában 2017. március 4-én. A madár a legkorábban hazaérkezett jeladós fehér gólya.
MTI Fotó: Komka Péter
Elindult telelőhelyére az ország legismertebb gólyája
Párja és öt fiókájuk és megkezdte a vonulást.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

vissza a címlapra

Kommentek

Zalaegerszeg, 2018. november 12.
Virágzik az orgona Horváth Rudolfné családi házának udvarán Zalaegerszeg Becsalihegy városrészében 2018. november 12-én.
MTI/Varga György
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.