Virágzó vidékünk

Elindult telelőhelyére az ország legismertebb gólyája

Párja és öt fiókájuk és megkezdte a vonulást.

Korai hazatéréseinek köszönhetően Báró, az ország legismertebb – a Nógrád megyei Őrhalomban fészkelő – jeladós fehér gólyájának élete a bekamerázott fészeknek köszönhetően nyitott könyv a madárbarátok számára. Illetve 2018. július 7-ig volt az, amikor a vihar olyan hibát okozott a kamerában, melyet a fészkelési időszakot követően csak annak leszerelésével lehet javítani. Erre hamarosan sor kerülhet, mert a gólyacsalád elhagyta “lakóhelyét”, és elindult távoli telelőhelye felé.

Gólyahír: mind az öt fióka kikelt Báróék fészkében
Egy hónap telt már azóta, hogy Báróné lerakta első tojásait,

Hétfő, azaz augusztus  6-a óta üres a gólyafészek az őrhalmi iskola kazánkéményén. Az 5 fióka már az azt megelőző napokban megkezdte vonulását, Báró és párja viszont várt még egy keveset, hogy erőt gyűjtve szintén megkezdjék hosszú útjukat.

Ezért kedvelt és ismert a madár

Báró idén március 11-én landolt a bekamerázott fészekben, párja március 18-án érkezett meg. A 2016-ban jeladóval ellátott madár korai érkezése hosszú ideig foglalkoztatta a szakembereket, mígnem a repülési koordináták elemzésekor kiderült: Báró nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tudott Báró – a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva – korábban megérkezni Magyarországra. A madár 2017-ben még korábban, március 3-án foglalta el őrhalmi fészkét.

Kiemelt képünkön Báró vadászik egy réten – Fotó: MTI/Komka Péter

Olvasói sztorik