Mozaik

Gólyahír: mind az öt fióka kikelt Báróék fészkében

Mikor már a szakemberek is egyre kevésbé hittek benne, hogy életben maradt, március elején egyszer csak berepült bekamerázott őrhalmi fészkébe Báró, a jeladós fehér gólya, aki jellemzően legelőször érkezett vissza a teleléséből társai közül.

Elkészült az idei első portré Báróról
A jeladós fehér gólya modellt állt a fényképésznek.

Mindössze egy hetet kellett párjára várnia, majd miután elkészült a fészkük, Báróné öt tojást rakott le. A szám attól függ, hogy a tojó milyen mennyiségben talál pockot, békát, halat, sáskát a környéken. Szervezetük a táplálékbőséget úgy értelmezi, lesz elegendő élelem ennyi kicsi felneveléséhez, és valószínűleg Báróné ezt most így érezte.

Ebből is látszik, hogy a természet alapvető életfolyamatok szintjén képes megoldani a gyermekvállalás felelőssége körül keletkező dilemmákat. A tojásokat egyébként egyszer a hím, egyszer a tojó melengeti, a váltásnál lehetünk tanúi a kelepelés rítusának.

Egy hónap telt már azóta, hogy az őrhalmi tojó lerakta első tojásait, és mostanra néhány nap eltéréssel mind az öt napvilágot látott. 

Az élő webkamerán sajnos egyelőre nehezen kivehetők a kicsik, mert nagyon óvják őket Báróék, de érdemes bekapcsolódni a közvetítésbe, mert sosem lehet tudni, mikor lesz szerencsénk.

Sajnos a napokban történt egy szomorú eset is. Tóbiás és Sára, a gemenci fekete gólyák fészkében elpusztult a harmadiknak kikelt fióka, de a többiek jól vannak.

Kikelt az első fióka a gemenci gólyafészekben - A webkamera mindent rögzített
Ez az első alkalom, hogy láthatjuk is a folyamatot, mert Sára éppen felállt a fészekben, amikor a tojás repedezni kezdett
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik