Mozaik

Több tízezer vonuló gólya már átrepült a Boszporusz felett

A látvány lenyűgöző, hiszen Isztambul egén hatalmas felhőkben keringenek a madarak.

A fehér gólyál európai állománya két “kapun” keresztül hagyja el földrészünket. A németországi Weser-folyótól nyugatra fészkelők a Gibraltári-szoroson átrepülve Nyugat-Afrika partjainál haladnak tovább, és Közép-Afrikában telelnek.

Fotó: Emine Nurhan Tekin

A kelet-európai gólyák, s így a hazánkban fészkelők is az Európát és Ázsiát elválasztó keskeny tengerszoros, a Boszporusz felett kelnek át, majd Kis-Ázsiát átszelve a Földközi-tenger keleti partvidékén haladnak tovább, s a Szuezi-öbölnél érik el Afrikát.  Innen a Nílus folyását követik, majd Ugandán, Kenyán, Tanzánián és Zimbabwén keresztül a Fokföldig vonulnak. Az állomány részben a kelet-afrikai szavannákon telel.

Fotó: Emine Nurhan Tekin

A kelet-európai gólyák augusztus közepétől szeptember közepéig-végéig vonulnak át a Boszporusz fölött. A madarak jelentős része a Márvány-tengerhez közel, Isztambul belvárosa fölött vonul. Ilyenkor a madármegfigyelők és érdeklődők a város ázsiai részén, a Camlica nevű hegyen várják a gólyákat. A látvány lenyűgöző, hiszen Isztambul egén hatalmas felhőkben keringenek a madarak.

A török Emine Nurhan Tekin az elmúlt néhány napban fényképezte a hatalmas csapatokba verődött gólyákat Isztambul felett, és a Facebookon tette közzé a fotókat, megjegyezve, hogy legalább 75 ezer gólya már átrepülte a Boszporuszt.

Kiemelt kép: Emine Nurhan Tekin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik