Mozaik

Megérkezett telelőhelyére az ország legismertebb gólyája

Augusztus 21-én hajnalban a libanoni-szír határról, Damaszkusz és a Hermon-hegy környékéről adott jelet.

Mint a napokban megírtuk, az elkövetkező hetekben a gólyák vonulásával kapcsolatban nem leszünk híján információkban. Az ünnepi hétvégén például meggyógyított gólyákat engedtek szabadon a Hortobágyon, néhány nappal előtte pedig arról számoltunk be, hogy elindult hosszú útjára Báró, az ország talán legismertebb gólyája.

Fotó: MTI/Komka Péter

A Nógrád megyei Őrhalom iskolájának kazánkéményén Báró és Báróné fészke a webkamerának köszönhetően hazatérésüket követően évek óta nyomon követhető. Báró – jeladóval ellátott madárként – különösen a figyelem középpontjában van, ráadásul tavasszal a legkorábban hazatérő gólyák egyike. Idén öt fióka kelt ki fészkükben.

Báró a tavalyi vonulás során 2017. szeptember 21. óta hónapokon át nem adott jelet magáról, ezért a szakemberek azt prognosztizálták, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint elpusztult. A madár aztán megnyugtatta az érte aggódókat, és – jeladó ide vagy oda – március 11-én leszállt őrhalmi fészkébe.

Az őrhalmi jeladós gólya ezúttal is nagyon korán elindult téli telelőhelye felé, 2018. augusztus 6-án hagyta el költőhelyét. Báró máris új adattal szolgált: az Északi Gólyahír Facebook oldalán tették közzé azt az információt, hogy a gólya jeladója augusztus 21-én hajnali 4 órakor a libanoni-szír határtól, Damaszkusz és a Hermon-hegy környékéről adott jelet.  Mivel Báró évek óta ebben a térségben telel – mely egyben magyarázata is annak, hogy az Afrikába repülő társaival ellentétben miért ér rendszeresen korábban haza -, vélhetően ezúttal is így “dönt” és február végéig marad megszokott helyén.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik