Mozaik
Csitár, 2017. március 4.
A Báró nevû fehér gólya (Ciconia ciconia) a Nógrád megyei Csitár határában 2017. március 4-én. A madár a legkorábban hazaérkezett jeladós fehér gólya.
MTI Fotó: Komka Péter

Megérkezett telelőhelyére az ország legismertebb gólyája

Augusztus 21-én hajnalban a libanoni-szír határról, Damaszkusz és a Hermon-hegy környékéről adott jelet.
Korábban a témában:

Mint a napokban megírtuk, az elkövetkező hetekben a gólyák vonulásával kapcsolatban nem leszünk híján információkban. Az ünnepi hétvégén például meggyógyított gólyákat engedtek szabadon a Hortobágyon, néhány nappal előtte pedig arról számoltunk be, hogy elindult hosszú útjára Báró, az ország talán legismertebb gólyája.

Csitár, 2017. március 4.
A Báró nevû fehér gólya (Ciconia ciconia) a Nógrád megyei Csitár határában 2017. március 4-én. A madár a legkorábban hazaérkezett jeladós fehér gólya.
MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter

A Nógrád megyei Őrhalom iskolájának kazánkéményén Báró és Báróné fészke a webkamerának köszönhetően hazatérésüket követően évek óta nyomon követhető. Báró – jeladóval ellátott madárként – különösen a figyelem középpontjában van, ráadásul tavasszal a legkorábban hazatérő gólyák egyike. Idén öt fióka kelt ki fészkükben.

Báró a tavalyi vonulás során 2017. szeptember 21. óta hónapokon át nem adott jelet magáról, ezért a szakemberek azt prognosztizálták, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint elpusztult. A madár aztán megnyugtatta az érte aggódókat, és – jeladó ide vagy oda – március 11-én leszállt őrhalmi fészkébe.

Az őrhalmi jeladós gólya ezúttal is nagyon korán elindult téli telelőhelye felé, 2018. augusztus 6-án hagyta el költőhelyét. Báró máris új adattal szolgált: az Északi Gólyahír Facebook oldalán tették közzé azt az információt, hogy a gólya jeladója augusztus 21-én hajnali 4 órakor a libanoni-szír határtól, Damaszkusz és a Hermon-hegy környékéről adott jelet.  Mivel Báró évek óta ebben a térségben telel – mely egyben magyarázata is annak, hogy az Afrikába repülő társaival ellentétben miért ér rendszeresen korábban haza -, vélhetően ezúttal is így “dönt” és február végéig marad megszokott helyén.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Kommentek

This picture taken on November 8, 2016 shows Andatu, a Sumatran rhino, one of the rarest large mammals on earth, at the Rhino Sanctuary at Way Kambas National Park in eastern Sumatra. - There are no more than 100 left on the entire planet and Andatu -- a four-year old male -- is one of the last remaining hopes for the future of the species. He is part of a special breeding programme at Way Kambas National Park in eastern Sumatra that is trying to save this critically endangered species from disappearing forever. (Photo by GOH CHAI HIN / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.