Mozaik

Szinte teljesen elpusztította Aszód egyetlen gólyacsaládját az áram

Rendkívül szomorú esetről számolt be pénteken az Északi Gólyahír nevű Facebook-oldal egyik követője.

Horváth László azt írta, az internetes közösség tagjai az elmúlt néhány hétben szembesültek azzal, hogy az Aszód város területén költő egyetlen fehér gólya pár és a fiókáik jelentős része elpusztult áramütésben.

Az események az alábbi kronológiai sorrendben következtek be:

  • július közepe: az egyik szülő madár elpusztul áramütésben a Malom közben lévő egyik oszlopon (az oszlop száma 42566 vagy 42567).
  • július 19.: az első fióka pusztulás a fészektől pár utcányira a temetőnél (Dózsa György út 33.), ebben az esetben lehetséges hogy nem áramütés hanem a 20 kV-os vezetéknek ütközés okozta a pusztulást (a középfeszültség oszlopai közt lévő kisfeszültségű hálózati oszlopra akart a madár rászállni, de a középfeszültség vezetékének ütközhetett) (érintett a 42523 és 42524 oszlopok közti szakasz).
  • július 31.: a második fióka pusztulása a fészektől 500 méterre a nyugati ipari park mentén futó vezetéksoron a 66694-es oszlop alatt (szigeteletlen felső átkötésű vezeték).
  • augusztus 10.: a harmadik fióka pusztulás a fészektől 50 méterre lévő oszlopkapcsolós oszlopon (MOL kúttal átellenben a 3-as út mentén) oszlopszám 42571.

A fenti események során a 2 szülő és a 4 fióka közül a mai napig elpusztult 1 öreg és 3 fiatal madár, amely túl van az általánosan elfogadható értéken.

Bár tudomásunk van róla, hogy az áramszolgáltató a térségben különösen nagy számban jelen lévő veszélyes oszlopok egy részét szigetelte, de sajnos az elmúlt néhány hétben bekövetkezett események mutatják, hogy ezen lépések nem elégségesek ennek a fokozottan védett madárfaj egyedeinek megvédéséhez

– fogalmazott a levélíró.

Horváth László szerint a fészek környezetében további veszélyes oszlopok is találhatóak, a megnyugtató megoldás eléréséhez érdemes lenne felmérni ezeket az oszlopokat és a madárbaráttá tételüket ütemezni, mert Aszódon egyelőre az égbolt nemhogy akadálymentes, de olyannyira akadályokkal terhelt, hogy azt a gólyák döntő többsége nem éli túl.

Elindult telelőhelyére az ország legismertebb gólyája
Párja és öt fiókájuk és megkezdte a vonulást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik