Mozaik

Méreg végzett az 500 ezer forint értékű madarakkal

Rágcsálóirtószer miatt pusztult el az ürömi uhu költőpár, írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park webolda.

Az uhu fokozottan védett faj hazánkban, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 500 000 forint egyedenként.

A védett és fokozottan védett ragadozó madarainkra nagy veszélyt jelentenek a rágcsálóirtószerek, hisz az így elpusztult kártevőket a ragadozómadarak elfogyasztják, a méreg pedig az ő szervezetükbe is bekerül.

A tragikus esetet Becze László helyi lakos jelentette, aki napi szinten figyelemmel kísérte az uhuk életét. Ő találta meg az elpusztult madártetemet március 28-án a költőhelye közelében, a párját pedig a Természetvédelmi Őrszolgálattal együtt fedezték fel, szintén elpusztulva, a bányaudvar másik részén, a költőfal alatt. Üröm község legjelentősebb madártani értékével és két hatékony patkányvadásszal lett szegényebb.

Miután a Fővárosi Növény-és Állatkert főállatorvosa, Dr. Sós Endre felboncolta és megvizsgálta az elhullott példányokat, megállapították a mérgezés tényét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságával egyetemben. A toxikológiai vizsgálatok rágcsálóirtószert, brodifakumot mutattak ki mindkét madár májában.

A brodifakum lassan ható, erősen toxikus véralvadásgátló szer, az Európai Unióban is engedélyezett rágcsálóirtószer-hatóanyag.

Az uhuk közvetett módon, mérgezett zsákmányon (vándorpatkány, más rágcsálófaj) keresztül mérgeződtek meg. A rendszeres mezőgazdasági és települési rágcsálóirtás egyaránt veszélyforrás a vadon élő ragadozókra és a házi kedvencekre nézve is. Hazánkban és világszerte is egyre nagyobb veszélyt jelentenek az effajta irtószerek a vadon élővilágra csakúgy, mint az ember környezetében lévő állatokra, ezáltal pedig tulajdonképpen magára az emberre is.

Kiemelt kép: Duna-Ipoly Nemzeti Park

3 bagoly és 11 cica gazdája a Miskolci Egyetem tanára
Nagy barátságban élnek az állatok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik