Kertünk-Portánk

Ilyen egyszerűen gyéríthetjük kertünkben a szúnyogokat

A mostani esős időjárás elősegíti a szúnyogok szaporodását.

Elkezdődött a szúnyogirtás

Az elmúlt héten a Balaton térségében, a Körösök mentén, valamint a Duna alsó szakaszán csökkentették a számukat biológiai eljárással. A múlt heti sikeres védekezést ezen a héten a Tisza-tónál, a Fertő-tónál, Sopron környékén és a Csepel-szigeten folytatják.

Fotó: MTI/Vajda János

A biológiai módszer kevésbé látványos, mint a kifejlett szúnyogok kémiai gyérítése, de megfelelő körülmények között jelentősen csökkenti a szúnyogok utánpótlását. Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

Már jelentős számban megjelentek olyan szúnyogok, amelyek az embereket is megcsípik

A jelenlegi hűvös időjárás miatt ezek a szúnyogok kevésbé aktívak, így nem okoznak zavaró mértékű szúnyogártalmat, ezért most elegendő a lárvák számának, vagyis az utánpótlásnak a csökkentése.

Ezen a héten a Tisza-tónál repülővel, míg a Fertő-tónál, Sopron környékén és a Csepel-sziget településein földi úton juttatják ki a biológiai készítményt a szúnyogok tenyészőhelyeiként funkcionáló vizekbe. Összesen 1400 hektárnyi vízfelületet kezelnek a szakemberek.

A kertekben mi is megakadályozhatjuk a szúnyogok elszaporodását

A mostani esős időjárást követően a kertekben minden edényben, lavórban, vödörben és kaspóban összegyűlt annyi víz, amennyiben már szaporodni tudnak a szúnyogok. Ha nincs szükségünk a vízre, öntsük ki ezeket, ha pedig igen, fedjük le, így nagymértékben hozzájárulunk a szúnyoggyérítés sikeréhez.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek segítséget nyújtanak az eligazodásban.

Címlapfotó: pixabay.com

7 ok, miért szeretnek jobban a szúnyogok egyes embereket
A kutatások szerint a sörivókat is imádják a kis vérszívók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik