Mozaik

Évtizedeken belül eltűnhetnek hazánkból a fecskék

Drasztikus mértékben csökken a fecskepopuláció hazánkban, a természetvédők szerint egy-két évtized múlva akár el is tűnhetnek – írta a sonline.hu.

10 hónapig leszállás nélkül repülnek a sarlósfecskék
Ez az eddigi leghosszabb időtartam, amelyet madaraknál valaha mértek.

A Magyar Madártani Egyesület felmérései alapján a molnárfecskék száma 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal lett kevesebb 10 év alatt. A lapnak nyilatkozó Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület Kaposvári Helyi Csoportjának elnöke elmondta:

A legnegatívabb előrejelzések szerint elképzelhető, hogy 15-20 éven belül teljesen elfogynak Magyarországról a fecskék, de bizakodunk, hogy nem így lesz.

A szakember szerint több tényező befolyásolja a fecskék létszámát, így például az, hogy még mindig sokan leverik a fecskefészkeket a házaik faláról. A populáció csökkenésében közrejátszik, hogy a városokban a hőszigetelés és a panelfelújítás során több száz fészek semmisül meg, az állattartás visszaszorulása miatt pedig a falvakban jelentősen csökkent a táplálékforrásuk. A szúnyogok irtása sem kedvez a fecskéknek, hiszen az jó táplálékforrásuk. A klímaváltozás miatt egyre nagyobb távolságokat kell megtenniük ősszel, így nagy arányban elpusztulnak a vonulás során, ráadásul vannak olyan afrikai országok, ahol vadásszák is a fecskéket.

400 pár partifecske lepte el a fogadásukra épített költőhelyeket
A mindössze 10-15 gramm testtömegű madárkák kiválóan érzik magukat Bácsbokod határában.

Ami tény: ezek a madarak rengeteg rovart fogyasztanak el, példányonként akár 10 kilogrammot is egy-egy nyár alatt, így eltűnésükkel a legjobb rovarirtók hiányoznának Magyarországról.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik