Életmód

7 ok, miért szeretnek jobban a szúnyogok egyes embereket

Ha valaki a szúnyogok Mekkája, akkor most eláruljuk, hogy mi az, amivel kevésbé lehet vonzó a vérszívók számára.

A rossz hír, hogy a szúnyogfélék három alcsaládján belül 41 nemük és mintegy 3500 fajuk ismert, tehát elég nehéz menekülni előlük. A nőstényszúnyog rendszerint pocsolyák, viszonylag háborítatlan állóvizek vagy lassan folyó vizek felszínére egyesével vagy csomókban rakja petéit. A peték száma fajtól függően 50–300 között van.

A jó hír, hogy tanulmányok szerint csupán az emberek 20 százaléka ellenállhatatlan a szúnyogok számára. Ők a “nagy vonzerő” típusú emberek, ez esetben viszont erre a titulusra  a legkevésbé se vágyna senki.

Jonathan Day, a Vero Beachi Floridai Egyetem orvosi entomológiai professzora ezeket az embereket csak egyszerűen szerencsétlen csoportnak hívja.

Day azt mondja, hogy a szúnyogvonzás két legfontosabb tényezője szem és a szag, de megjegyzi azt is, hogy a szúnyogok “támadásának” oka összetett, így nem valószínű, hogy minden rejtélyre fény derülhet ezzel kapcsolatban. Az viszont tény, hogy sok kósza hírt és tanácsot megcáfoltak már.

Mindenféle regék keringenek arról, hogy mik taszítják a szúnyogokat. Elárulom, hogy például a banánevés és a B12 vitamin nem taszítja ezeket a vészívókat.

– nyilatkozta Day.

Mit tegyünk, avagy mit ne tegyünk, hogy elkerüljenek a szúnyogok?

1. Ruházat

Mint említettük, a szúnyogok a szemüket is használják az áldozatok megcélzására. Day elmagyarázza, hogy bár éleslátásban nem remekelnek, de fény- s színérzékenyek. Éppen ezért az élénk színű ruhák, mint a piros vagy a sárga nem jó álca.

2. Vércsoport

Addig, míg a hím szúnyogok megelégednek a nektárral, addig a nőstények peteéréséhez ez nem elég. Ebből adódik, hogy bizonyos vércsoportú emberek véréből próbálja megszerezni a számra szükséges anyagokat. A kutatások igazolják, hogy a 0-típusú vérrel rendelkező emberek kétszer annyira vonzóbbak a szúnyogoknál, mint az A típusúak.  A B típusú emberek közepesen veszélyeztetettek.

3. Szén-dioxid
A szúnyogok nagy valószínűséggel érzékelik  szén-dioxidot, így az ezzel terhelt helyiséget nagy valószínűséggel megtalálják. Miután az emberek a légzés során szén-dioxidot lélegeznek ki, magyarázatot találunk arra is, hogy miért zümmögnek egész éjszaka a fejünk körül. További következtetése lehet e tézisnek, hogy minél nagyobb súlyú egy ember, annál több a szúnyogok által érzékelt gáz, tehát a kövér vagy nagy testű embereket jobban kedvelhetik a kicsit sem kedves rovarok.

Kertünk hasznos apróságai, avagy csodás rovarok nagyító alatt
Rovarok. Nélkülük nem lehetne a biokertészkedés, és nem tudnánk kertünk egyensúlyát fenntartani.

4. Hő és izzadság

A szúnyogok a hőre és más szagokra is rezonálnak. A tejsav, a húgysav, az ammónia és a verejtékezés során kibocsátott vegyületeket felismerik, ezáltal könnyen le is csapnak potenciális áldozataikra.

5. Bőr

Egyes kutatások szerint a bőrön lévő baktériumok elszaporodása is szerepet játszhat abban, hogy kedvencei leszünk ezen rovaroknak. Ez a tényező adhat magyarázatot arra is, hogy néhány szúnyogot miért vonzanak a bokák és a lábak.

6. Terhesség

Egy afrikai tanulmány szerint, a terhes nők kétszer olyan vonzóak a szúnyogok számára, mint a babát nem váró társaik. A kutatók úgy vélik, hogy ez a szén-dioxid-növekedés miatt következhet be. Azt találták ugyanis, hogy a kései terhességben szenvedő nők 21% -kal nagyobb lélegzetvételt fejtenek ki, mint a nem terhesek.

7. Sör

Úgy tűnik, hogy a szúnyogok ( is) szeretik a sört. A szakemberek azt figyelték meg, hogy jelentősen több szúnyog támadta a vizsgálatban résztvevőket 3-4 üveg sör után, mint  korábban. Arra a következtetésre jutottak, hogy az izzadság, illetve a sörfogyasztás miatt a bőrből kiáramló anyag valami oknál fogva vonzza a szúnyogokat. Ezeknek a levegőben jelenlévő vonzerőknek a neve rejtély. Azt sem tudják, hogy a szóban forgó vegyi anyagok csak a sörre jellemzőek-e, vagy közösek minden alkoholtartalmú ital esetében.

Címlapfotó: pixabay.com

16 lenyűgöző tény a méhekről - Vigyázzunk rájuk!
Azt hittük, hogy mindent tudunk a méhekről. Tévedtünk!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik