Mozaik

Méhekkel védekeznek az elefánt támadások ellen

Méhekkel védekeznek a vadon élő elefántok ellen a thaiföldi farmerek. Korábban próbálkoztak az elektromos kerítéssel és tűzijátékkal, de nem tudták megóvni földjeiket az élelmet kereső ormányosoktól.

A probléma meglehetősen súlyos a keleti Csanthaburi tartományban, ahol sűrű erdőségek szomszédságában termelnek rizst, maniókát, ananászt és kaucsukot a helyi közösségek. Praszit Szae-Li, a helyi közigazgatás vezetője szerint az elefántok két éve dúlják fel a termőföldeket.

Az elefántok csordában járnak, útjukban mindent letarolnak

A kormányzat azt javasolta a farmereknek, hogy az elefántok kedvenc gyümölcse, az ananász helyett kezdjenek el tököt termeszteni, de ez sem oldott meg semmit: az állatok így is elpusztították a veteményt, kihúzgálták a gyökereket, olykor még meg is ették a tököt.

Fotó: Gemunu Amarasinghe
Fotó: Gemunu Amarasinghe

Most kísérleti jelleggel méheket vetnek be újfajta védelmi vonalként a földeken.

Az ötletet az ihlette, hogy az elefántok félnek attól, hogy megcsípik őket a méhek. A módszert egy oxfordi kutatás alapján évek óta sikeresen alkalmazzák Afrikában.

A félreeső Pana falu lakói egy kormányzati kutatóintézettől kaptak segítséget a méhek neveléséhez. Hagyományosan a méhkaptárokat a földre helyezik, de a kutatók cölöpökre rakták őket, hogy az elefántoknak szemmagasságban legyenek. A kaptárokat kötél köti össze, kerítést formálva a földterület körül. Amikor az elefántok megpróbálnak a kötélen keresztül bejutni a termőföldre, megrázkódnak a méhkaptárok, a rovarok pedig félelmetes rajban törnek ki otthonukból, összecsípve és elijesztve az ormányosokat.

Fotó: Gemunu Amarasinghe
Fotó: Gemunu Amarasinghe

Először azt hittem, nem fog működni, még az erdészeti tisztviselők sem gondolták. De miután felállítottuk a kaptárokat két hónappal ezelőtt, működött. Az elefántokat megcsípték a méhek, azóta nem jöttek vissza – mondta el az egyik helyi farmer, a 66 éves Buncsu Szirimaha.

A kezdeményezés hátulütője, hogy egy nagyobb farm számára ez túl drága megoldás

A kaptárok, amelyekben egyenként tízezer méh lakik, mintegy 115 dollárba, vagyis 31 ezer forintba kerülnek. Ezekből több ezer is kell egy nagy földterület elkerítéséhez. Ugyanakkor a kisebb földek és a helyiek otthonainak megvédésére alkalmasnak tűnik a módszer.

A projekt “melléktermékeként” 50 méhkaptáronként 300 kilogramm mézet keletkezik, amelyet kilogrammonként 4,3-14,3 dolláros, azaz 1100-3900 forint közötti áron tudnak értékesíteni.

Thaiföldön nagyjából háromezer elefánt él szabadon. Miután a farmerek egyre több erdőt vágnak ki, hogy termőfölddé alakítsák a területet, az elefántok természetes élőhelyük zsugorodása miatt kénytelenek az erdőkön kívül élelmet keresni.

MTI – Címlapfotó: Gemunu Amarasinghe

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik