Mozaik

57-féle rovarirtót találtak a háziméhek szervezetében

Ezek a szerek már kis mennyiségben is legyengíthetik a méhek szervezetének védelmi rendszerét.

Ötvenhét különböző rovarirtószer nyomait azonosították mérgezett európai háziméhek szervezetében lengyel kutatók, akik a Journal of Chromatography című folyóiratban ismertették eredményeiket.

Világszerte fenyegetettek a háziméhek

Az Egyesült Államokban egyre gyakrabban fordul elő a kaptárak elnéptelenedésével járó tünetegyüttes, az úgynevezett kaptárelhagyás, amikor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

200 rovarirtószer hatását vizsgálták

Számos tanulmány kimutatott már kapcsolatot a rovarirtószerek használata és a háziméh-populációk hanyatlása között. Az Európai Unió mostanra betiltotta a méhpusztulással összefüggésbe hozható, neonikotinoid-alapú növényvédőszerek használatát. A méhekre ártalmas szerek egyikének betiltása azonban nem oldja meg a problémát, a rovarölők és a méhpusztulás közötti kapcsolat ugyanis igen összetett és a kutatók folyamatosan dolgoznak az okok felkutatásán.

A lengyelországi Nemzeti Állatgyógyászati Kutatóintézet szakemberei olyan módszert dolgoztak ki, amellyel egyszerre kétszáz rovarirtószer és az azok lebomlásakor keletkező vegyület jelenlétét tudják megvizsgálni, megnézve, hogy pontosan melyik jelent fenyegetést a méhekre nézve.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A letesztelt rovarölők 98 százaléka engedélyezett az Európai Unióban.

A kutatók több mint hetven háziméh-mérgezéses esetet vizsgáltak meg, és 57 féle rovarirtószer jelenlétét mutatták ki az állatok szervezetében – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Ezek a szerek már kis mennyiségben is legyengíthetik a méhek szervezetének védelmi rendszerét, lehetőséget adva a parazitáknak és vírusoknak a kolóniák elpusztítására – hangsúlyozta a tanulmányt vezető Tomasz Kiljanek.

Hozzátette: a mostani eredmények segítenek kiszélesíteni a rovarölők hatásával kapcsolatos ismereteket és megállapítani, hogy a jelenleg használt szerek együttes jelenléte milyen kockázatokkal jár együtt, valamint a populációk megóvására irányuló törekvéseket is előmozdíthatják.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A méhek egészsége rendkívül fontos, hiszen ők végzik az európai termények és vadnövények beporzásának több mint 80 százalékát – mutatott rá a szakember.

MTI

Olvasói sztorik