Mozaik

Mindenre számított a hazatérő kengyeli gólyapár, csak erre nem

Különös meglepetés fogadta Kengyel egyetlen fehér gólya párját a hosszú vonulást követően, hiszen sok éve használt fészküket egy erdei fülesbagoly pár foglalta el, írja Facebook-oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Mint fogalmaztak, községben telelő erdei fülesbaglyok közül egy pár úgy gondolta, hogy a februárban és március elején üresen álló gólyafészket foglalják el. A baglyok nyolc tojásból álló fészekalján már javában kotlott a tojó, amikor a fehér gólyák visszaérkeztek a fészkükre.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A fehér gólya pár békésen fogadta el a kialakult helyzetet és néhány nap alatt új fészket épített a szomszédos oszlopon.

Időközben a bagolyfiókák is kikeltek és szépen cseperednek a fészekben, míg „szállásadójuk” a közelben a kotlással és a tojások rendszeres forgatásával van elfoglalva, tették hozzá.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az eset egyébként nem egyedi: legutóbb Mattyon foglalt gólyafészket egy bagolycsalád. Akkor megírtuk, ezek a madarak általában nem építenek maguknak fészket, hanem többnyire varjúk vagy szarkák elhagyott helyeire költöznek. Ha azonban nem találnak megfelelő fészket, alkalmi megoldásokat keresnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik