Mozaik

Összeszámolták a ragadozó madarakat, elkészült a sasleltár

Januárban tizenhatodik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenhatodik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását, írta az mme.hu.

Az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében, idén immáron másodszor, a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak a kezdeményezéshez, így most ismét a Kárpát-medence közös téli „sastérképe” készülhetett el.

Az egy időben történő megfigyelések miatt „sasszinkronnak” nevezett számláláson 488 felmérő vett részt. Voltak szlovák, cseh, osztrák, szerb és román kollégák is, így a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sastelelőhelyét felmérték a szakértők, ezért a lehető legpontosabb képet kaphattuk az itt tartózkodó sasfajokról és ezek egyedszámáról.

Fotó: www.mme.hu


Fotó: www.mme.hu

A 2019. évi sasszinkron során Magyarországon összesen 725-748 rétisast és 397-411 parlagi sast sikerült megfigyelni. Ez a szám a hat résztvevő közép-európai ország összesítésében 992-1060 rétisast és 509-538 parlagi sast jelentett.

A sasok természetesen még ma is nagyon ritkák, fokozottan védettek. A fenti adatok alapján a felmérés során bejárt sastelelőhelyeken, 100 négyzetkilométerenként mindössze átlagosan 4,5 rétisas és 2,5 parlagi sas került lencsevégre.


Fotó: www.mme.hu

A két sasfajra elkészült régiós összesítés mellett a magyarországi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan az összes ragadozómadár-fajra kiterjedt.

A réti- és a parlagi sasok mellett 3 szirti sast és 3 fekete sast, valamint további 13 ragadozómadár-faj mintegy 11 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek:

barna kánya (1)
vörös kánya (23),
kékes rétihéja (945),
barna rétihéja (63),
karvaly (274),
héja (20),
egerészölyv (7800-8100),
gatyás ölyv (260),
pusztai ölyv (2),
vörös vércse (1260),
kerecsensólyom (52),
vándorsólyom (67),
kis sólyom (160).

A nappali ragadozómadarak mellett baglyokat és ragadozó életmódú énekesmadarakat is számoltak a felmérők, sőt néhány régióban a túzokokat is számba vették.


Parlagi sasok megfigyelési adatai a Pannon-régióban – Forrás: MME Monitoring Központ


Rétisasok megfigyelési adatai a a Pannon-régióban -Forrás: MME Monitoring Központ

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Martin Mecnarowski

Megkockáztatjuk, hogy a világ leggyönyörűbb madarát fedezték fel
A hímek páratlanul szép násztáncot járnak.
Olvasói sztorik