Mozaik

Sok veszély leselkedik a vonuló madarakra

„A hős hetes”-be tartozó madárfajok legtöbbje hazánkban is előfordul.

Hét madár hősies vándorútját követi nyomon a#HősHetes elnevezésű kampány, amely a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (BirdLife International) kezdeményezésével indult és a vonuló madarakra leselkedő emberi eredetű veszélyeztető tényezőkre hívja fel a figyelmet – tájékoztatott meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Fecskehajtó kisasszony ma útnak indítja Afrikába az ott telelő madarakat
A néphagyományok számos hiedelmet és jóslatot párosítanak e naphoz.

A madárvonulás nem csak a telelőhelyekre való eljutást, hanem a túlélésért való küzdelmet is jelenti, ami igaz a legapróbb énekesmadaraktól a leghatalmasabb ragadozómadarakig minden költöző madárra. Madarak millióinak kell erős viharokkal, éhes ragadozókkal és akár éhhalállal is megbirkóznia a több ezer kilométeres útjuk során, és sajnos számos olyan veszély is leselkedik rájuk, amiért az emberek a felelősek.

Szép csendben vonuló gólyák ezreit mészárolják le
Libanonban évente 2.6 millió madarat ejtenek el az orvvadászok.

Minden évben nagyjából 25 000 000 madár pusztul el Európában az illegális madármészárlásoknak köszönhetően. Nem elég, hogy a kedvelt és védelmet élvező madárfajokat sem kíméli az élőhelyek eltűnése és a klímaváltozás, állománycsökkenésükhöz még a válogatás nélküli lelövés, csapdázás vagy megmérgezés is hozzájárul.

Fotó: MME

„A hős hetes”-be tartozó madárfajok  – a barátposzáta, a parlagi sas, a vadgerle, a fürj, a vörösbegy, a dögkeselyű és a fehér gólya – legtöbbje hazánkban is előfordul, ezért a vonulás során az őket érő negatív emberi hatások a hazai állományokat is kedvezőtlenül befolyásolhatják.

Szerencsére hazánkban a természetvédelem erősebb, mint sok más, a kampányban is résztvevő országban, de a kezdeményezéshez csatlakozott MME kötelességének érzi, hogy felhívja a figyelmet a problémára, így segítve azokat az országokat, ahol a madárvédelem még gyerekcipőben jár.

Ha valaki többet szeretne megtudni a kampányról, ITT olvashat arról.

Kiemelt kép: Morvai Szilárd

80 gólya foglalta el a holland falu villanyoszlopait
Nem mindennapi látványt nyújtott a madarak sokasága.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik