Mozaik

Szép csendben vonuló gólyák ezreit mészárolják le

Minden tavasszal fehér gólyák tömkelege indul el Afrikából, hogy hazatérjen Európába vagy Nyugat-Ázsiába a költőhelyére. A Földközi-tengert ebben az időszakban becslések szerint 530 ezer gólya szeli át, ezzel ez a madarak második legjelentősebb vonulóútja.

A fehér gólyák vándorlása egy valóságos természeti csoda, de sajnos rengeteget szándékosan lőnek közülük orvvadászok.

A Közel-Keleten napjainkban számos ország hírhedt arról, hogy válogatás nélkül pusztítja a náluk telelő madarakat. Libanon sem képez kivételt közülük, sőt, talán a legdurvább mértékben ölik a gólyákat, írja a Green World Warriors.

Committee Against Bird Slaughter / Facebook

Libanonban az orvvadászat gyakorlatilag iparággá vált annak köszönhetően, hogy rengeteg faj telel az ország határain belül. Hiába történtek lépések nemzetközi szinten is a pusztítás visszaszorítására, ezek egyelőre semmilyen eredménnyel nem jártak.

Az ázsiai államban fokozottan veszélyeztetett fajokra is lövöldöznek, és számítások szerint évi 2.6 millió madarat ejtenek el csak Libanonban.

Az orvvadászat szűk egy évszázaddal ezelőtt kezdődött a térségben. Richard Henry Meinertzhagen angol ornitológus 1935-ben azt írta,

legutóbb 1920-ban jártam Libanonban, akkor még tele voltak madarakkal a kertek. 1933-ra mind eltűntek, mert kiirtották őket a vadászok.

Committee Against Bird Slaughter / Facebook

Napjainkban szervezett vadászokat rendeznek a legkülönfélébb madarakra. Az utak mentén húsz méterenként egy-egy vadász áll, és válogatás nélkül lőnek a felettük elszálló vonuló állatokra.

Sportként űzi a mészárlást a szegényektől a gazdagokig mindenkit, de főként a keresztény libanoniak körében népszerű a lövöldözés.

Libanonban 327 madárfaj számít rendszeres vendégnek, ezek 59 százalékára pedig illegálisan vadásznak.

Ennyi volt, az MME idén nem indítja el a gólyakamerákat
2019-ben már Báró életét sem követhetjük figyelemmel.

Kiemelt kép: Biosphoto / Michel Gunther

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik