Virágzó vidékünk

A madarászokat is meglepte a máriaújfalusi fekete gólya

Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai február 25-én a szokásos tél végi fészekellenőrzés során meglepetéssel tapasztalták, hogy az idős erdőállomány felett délidőben, kihasználva a felszálló meleg légáramlatokat, körülbelül 15 méteres magasságban köröz egy fekete gólya.

A nemzeti park honlapján közzétett cikk szerint valószínűsíthető, hogy a hosszú vándorútjáról éppen ebben az időpontban térhetett haza a fészkéhez. Ezt támasztja alá, hogy „meszelésre” utaló nyomokat sem a fészken sem az alatta lévő talajon még nem találtak, és az ilyenkor szokásos fészekkarbantartás melléktermékei (ág, gally darabok a fészek alatt) is hiányoztak.

A Máriaújfaluban fészkelő fekete gólyáink több mint 15 éves történetében eddig ez volt a legkorábban jegyzett visszaérkezési időpont. Korábban március 15-e előtt még nem tapasztaltuk jelenlétüket a fészek közelében. Nem volt ritka a március utolsó napjaiban regisztrált érkezés sem

– fogalmaztak.

A fentiek annak fényében is különlegesnek számítanak, hogy a jeladóval ellátott Zoltán nevű fekete gólya érkezését is csak március 15-e környékén várják idén a gemenci fészkéhez, és Tóbiás sem repült még be bekamerázott gemenci fészkébe.

Az Afrikában telelő fekete gólyáknak átlagosan megközelítőleg 3 hétre van szükségük a hazaérkezésre, amiből arra lehet következtetni, hogy a Máriaújfaluban fészkelő pár egyik tagja február első napjaiban vehette hazafelé az irányt.

Remélhetőleg rövidesen a párja is hazatalál.

Elkezdhetünk imádkozni Báróért, az ország kedvenc gólyájáért
Csak remélhetjük, hogy a madár épségben van szokásos észak-izraeli telelőhelyén.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik