Mozaik

Hazaindult Afrikából az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Várhatóan március közepén érkezik meg gemenci fészkébe.

Újra érkeznek adatok a gemenci fekete gólya jeladójából, aki már harmadik alkalommal teszi meg 13 000 km-es útját Baja környéki fészke és a Közép-Afrikai Köztársaságban lévő telelőhelye között. Ez azt jelenti, hogy néhány nappal ezelőtt megkezdte tavaszi vonulását és Szudán déli részén végre olyan területre ért, ahol már megfelelő térerő van az adatátvitelre. Várhatóan március közepén érkezik haza.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amelyik több alkalommal úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információink vannak vonulásának minden napjáról. A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület összefogásával működő projektben a madárra 2016. június 23-án szereltek jeladót a Gemenci erdőben.

A jeladók által gyűjtött információk feldolgozásával a résztvevők célja a fekete gólyák életmódjának jobb megismerése és a megszerzett ismeretek széles körű közzététele.

Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. Az útvonal kirajzolódásával föltérképezhetőek a vonulás során leselkedő veszélyeztető tényezők, valamint pontos információkat kaphatunk arra vonatkozóan, hogy a madár nappal vagy éjjel mozog-e, naponta mennyi időt tölt mozgással, mekkora utat tesz meg, a vonulás során megszakítja-e hosszabb-rövidebb időre útját, és hogy hol telel.

Fotó: Wikimedia Commons

A vonuló madarakra leselkedő veszélyek sokaságát jól mutatja, hogy 2015 óta öt gemenci fekete gólyára szereltek GPS nyomkövetőt Zoltánon kívül. A többi madár egyikének sem sikerült eljutnia a telelőhelyre. Bár ez kisszámú adat ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket tudjanak levonni a kutatók, azonban már így is láthatóvá váltak a veszélyforrások, például a vonulási útvonalak mentén húzódó védelem nélküli távvezetékek.

Remélhetőleg hazafelé tart Gemenc másik gólyacelebje, Tóbiás is, aki rendszeresen elsőként érkezik vissza bekamerázott fészkébe. „Az ország legöregebb vadon élő fekete gólyája” címet is birtokló madár megérkezésének időpontjára most tippelhetnek is az élő közvetítést figyelemmel kísérő madárbarátok a Gemenc Zrt. honlapján leírtak szerint.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Hazaért teleléséből az első gólya Magyarországra
Suri napra pontosan ugyanakkor érkezett, mint tavaly.
Olvasói sztorik