Virágzó vidékünk

Elkezdhetünk imádkozni Báróért, az ország kedvenc gólyájáért

Báró nevét minden madárbarát ismeri hazánkban. Ő az a gólya, aki a jeladós madarak közül évek óta elsőnek érkezik meg teleléséből.

Nem érkezett még idén hír Báróról, a jeladós fehér gólyáról, amely évek óta az elsők között tér vissza hazánkba teleléséről, mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesült szóvivője a Sokszínű Vidék megkeresésére.

Aggasztó, hogy a jeladója tavaly megsérült, és akkor attól lehetett tartani, hogy elpusztult a madár, mert a vártnál később érkezett meg őrhalmi fészkébe.

Tavaly az itthon tartózkodása során nem sikerült befogni az őszi indulás előtt a gólyát, így a jeladót nem tudták rajta kicserélni a szakemberek. A hol működő, hol nem működő műszer legutóbb Észak-Izraelből adott hírt róla. 

Ősszel megint észhez tért a jeladó, szeptember 25-én még annyit megtudhattunk, hogy a fészkelőhelye felé tart. Észak-Izraelbe meg is érkezett Báró, azóta pedig ott stagnál a jel, így meg kell várnunk a tavaszt, hogy megtudjuk, él-e még a kedvencünk

– mondta a Orbán Zoltán.

A jeladók GPS-GSM rendszeren keresztül működnek, műholdas és telefonos összeköttetéssel. Mivel Afrika jelentős részén gyenge a lefedettség, Izraelben pedig tapasztalataik szerint olykor a terrorizmus elleni küzdelem jegyében technikai trükkökkel hatástalanítják őket, ezért egyáltalán nem biztos, hogy nem csak hibás működésről van szó, hívta fel rá a figyelmet a szakember.

Az időjárástól függ, mikor indul útnak hazafelé Báró, közben pedig reménykedni lehet, hogy az ország legismertebb gólyájának nem esett baja. A madár tavaly március 11-én érkezett meg az őrhalmi iskola kéményén lévő, bekamerázott fészkébe.

A férfi, aki 25 éve vigyáz egy gólyára és segít a fiókák felnevelésében
Az elmúlt tizenhat évben több, mint 50 fiókát neveltek fel.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik