Virágzó vidékünk

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban

A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

A fekete gólya a világ 100 országában fordul elő. Állományát a világon 18-25 ezer példányra becsülik, a faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban él. A fehér gólyával szemben rejtett életmódú, a háborítatlan, embertől távoli helyek lakója.

Magyarországon – a Hanságban, az Őrségben és a Szigetközben, a Felső-Tisza vidékén a folyók körüli erdőkben – a szakemberek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Közülük mintegy 40 pár költ a Gemencben, így a gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

Idén – ahogy az elmúlt két évben is – hamarabb jelentek meg az általában március közepén érkező fekete gólyák a Gemencben is. A szakemberek az észlelés után elindították a folyamatosan üzemelő webkamerát, ezáltal bárki nyomon követheti a fokozottan védett madarak életét az interneten. (Csak türelem: van, amikor a nagy látogatottság miatt lassan tölt be a kamera!)

Az itteni gólyapár 2011-ben rakott fészket a Keselyűsben. A hím gólya fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A madár azóta is a bekamerázott fészekre érkezik meg, mely a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 km távolságra található.

A Pilisbe is visszatértek a fekete gólyák

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai műfészekkel pótolták a Pilismaróti Erdészet területén immár harmadik éve fészkelő fekete gólya pár fészkét, amely az előző télen leszakadt. Mivel fészekpusztulás esetén a fekete gólyák nem építenek újat, pilisi visszatérésüket és a természetbe való beolvadást biztosítandó, a természetvédelmi őrök és az erdészek vastagabb ágakat, gallyakat helyeztek a műfészekre. A közös akció sikeresnek bizonyult, ugyanis a fekete gólyák április elején elfoglalták új, immár időtálló otthonukat. A madarak megérkezésüket követően az építményt vékonyabb ágakkal, gallyakkal tették magukévá és otthonosabbá.

Fekete gólya

Az ember jelenlétét nem kedvelő, nyugodt környezetet igénylő madaraknál a fészek elfoglalása és a fiókák kikelése között 30-40 napos a kotlási időszak. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik