Virágzó vidékünk

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban

A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.
Korábban a témában:

A fekete gólya a világ 100 országában fordul elő. Állományát a világon 18-25 ezer példányra becsülik, a faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban él. A fehér gólyával szemben rejtett életmódú, a háborítatlan, embertől távoli helyek lakója.

Magyarországon – a Hanságban, az Őrségben és a Szigetközben, a Felső-Tisza vidékén a folyók körüli erdőkben – a szakemberek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Közülük mintegy 40 pár költ a Gemencben, így a gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

Idén – ahogy az elmúlt két évben is – hamarabb jelentek meg az általában március közepén érkező fekete gólyák a Gemencben is. A szakemberek az észlelés után elindították a folyamatosan üzemelő webkamerát, ezáltal bárki nyomon követheti a fokozottan védett madarak életét az interneten. (Csak türelem: van, amikor a nagy látogatottság miatt lassan tölt be a kamera!)

Az itteni gólyapár 2011-ben rakott fészket a Keselyűsben. A hím gólya fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A madár azóta is a bekamerázott fészekre érkezik meg, mely a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 km távolságra található.

A Pilisbe is visszatértek a fekete gólyák

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai műfészekkel pótolták a Pilismaróti Erdészet területén immár harmadik éve fészkelő fekete gólya pár fészkét, amely az előző télen leszakadt. Mivel fészekpusztulás esetén a fekete gólyák nem építenek újat, pilisi visszatérésüket és a természetbe való beolvadást biztosítandó, a természetvédelmi őrök és az erdészek vastagabb ágakat, gallyakat helyeztek a műfészekre. A közös akció sikeresnek bizonyult, ugyanis a fekete gólyák április elején elfoglalták új, immár időtálló otthonukat. A madarak megérkezésüket követően az építményt vékonyabb ágakkal, gallyakkal tették magukévá és otthonosabbá.

Fekete gólya

Az ember jelenlétét nem kedvelő, nyugodt környezetet igénylő madaraknál a fészek elfoglalása és a fiókák kikelése között 30-40 napos a kotlási időszak. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Kommentek

Dalmatian Pelican Pelecanus crispus. Lake Kerkini, Greece.
Photographer: Caron Steele, United Kingdom. Category: Best Portrait. PEOPLE’S CHOICE CATEGORY WINNER, GOLD AWARD WINNER AND BIRD PHOTOGRAPHER OF THE YEAR WINNER.
Photographer's Story: ‘On arriving in Greece to photograph the Dalmatian Pelicans in their breeding plumage I discovered that Lake Kerkini, their favoured haunt, had frozen for the first time in 16 years; all the pelicans had flown off. Fortunately, a few holes started to thaw in the lake and the birds slowly began to return. Unused to the slippery icy surface of the lake they regaled us with hilarious antics as they slid across the lake surface trying to retain control as they took off and landed. I was lucky enough to capture one such rare moment when this magnificent pelican ran towards me across the ice at dusk before taking off. It was a truly unique experience, both magical and comical at the same time. And the image remains a moment of pure joy captured forever.’
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.